Yurt Dışında Hizmet Veren Siteler için SEO Çalışmaları
Ticaret sınırlarını uluslararası ticaret dünyasına taşımak isteyen firmaların en büyük yardımcıları şüphesiz web siteleridir. İnternet dünyasında kolay bulunabilir olan firmalar rakiplerine göre oldukça şanslı durumdadır. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve kolay bulunabilir olmak için ise SEO çalışması çok önemli bir konuma sahiptir. Web sitesi için yapılacak yurt dışı SEO çalışmaları sayesinde ise odaklanılan hedef kitle ve satış beklentilerine daha kolay ulaşılacaktır. Uluslararası SEO çalışmaları kapsamında dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Şimdi yurt dışı SEO çalışmaları kapsamında yapılması gerekenlere bir göz atalım.
Alan Adının Uygunluğu
Alan adı kullanımı SEO çalışmaları açısından direkt bir etkiye sahip olmasa bile dolaylı yoldan önemli olan bir durumdur. Çünkü alan adı uzantısı web sitenin ulaşılabilirliğine etki etmektedir. Yani uluslararası düzeyde sitenizin listelenmesi için ona uygun bir alan adı uzantısı kullanmanız gerekmektedir. İki farklı alan adı kullanımı vardır. Bir tanesi ccTLD (tr, fr, co vb) olanlar yani üst katman alan adları, diğeri ise gTLD (com, org, net vb.) olanlar yani genel üst katman alan adlarıdır. Eğer sadece kendi ülkenizde hizmet veriyorsanız ve yurtdışından ulaşılabilir olmanıza gerek olmadığını düşünüyorsunuz tr, fr gibi alan adlarını kullanmanız uygun olur. Ancak uluslararası arenada adınızı duyurmak ve bulunabilir olmak istiyorsanız genel alan adı türevlerinden birini kullanmalısınız. Çünkü ülkelere ait üst katman alan adları arama motorları tarafından, uluslararası aramalarda listelenmemektedir. Sonuç olarak eğer birden fazla dil destekli web siteniz olacaksa genel alan adı kullanmaya dikkat etmelisiniz.
URL Yapısı Stratejisi
URL yapısı, sitenin kullanıma başlanacağı ilk zamanda doğru karar verilmesi gereken bir durumdur. Çünkü sonradan mevcut URL yapısında değişikliğe gitmek pek sağlıklı bir durum olmamakla birlikte tavsiye edilen bir durumda değildir. URL yapısı web sitelerin hedeflediği ülkelere ve dil seçeneklerine göre değişiklik göstermektedir. Uluslararası düzeyde erişilebilen bir sitenin özel olarak ulaşmak istediği ülkeler ve dil seçenekleri de olabilir. İşte bunları yapabilmek için URL yapısının stratejisi iyi ayarlanmalıdır. Bu konuda yapılabilecek birkaç farklı seçenek vardır.
Bunlardan ilki her dilin farklı klasöre ayrılarak, istenilen tüm dillerin tek bir alan adı dizini içerisinde kullanılması yöntemidir. Yani genel üst katman özellikli bir URL yapısı tercih edilerek, hedeflenen dillere göre stratejik URL yapısı oluşturulabilir. Örnek verecek olursak;
Ornek.com/tr
Ornek.com/en
Ornek.com/fr
Ornek.com/de
Bu şekilde oluşturulacak URL yapısı ile özel hedeflenen ülkelerdeki kullanıcılara daha kolay ulaşılabilecektir. Ayrıca oradaki hedef kitlenin de sitemize kolay ulaşması SEO bakımından olumlu sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Çünkü her bir alan adı kendi ülke lokasyonu içerisinde SEO bakımından değerlendirilmektedir. Bir ülke lokasyonunda elde edilen SEO başarısı dolaylı yönden diğerlerini de olumlu olarak etkilemektedir.
Web sitesinin birden fazla dil destekli olması konusunda tercih edilen bir başka durum ise hedeflenen her ülke ve dil için ayrı alan adlarının kullanılmasıdır. Bu durumun SEO açısından artısı ise arama motoru botlarının konumlar arasında kolay ayrım yapabilmesidir. Yani arama motoru botları hangi siteyi sıralaması gerektiği konusunda problem yaşamaz. Yani her alan adı kendi özelinde SEO çalışmaları açısından değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Ayrı alan adı kullanımının SEO açısından bir başka artısı ise site yüklenme hızı daha iyi olmaktadır. Çünkü bu şekilde kullanılan alan adı uzantıları o ülkeye ait yerel sunucularda barındırılmaktadır. Sayfa yüklenme hızı da SEO çalışmalarında arama motorları tarafından dikkat edilen bir kriterdir. Ayrı alan adı kullanılmasının bir de kullanıcı tarafında artısı vardır. Arama sonuçlarında hem daha tanınır olunabilir hem de arama yapan kullanıcılar üzerinde daha güvenilir bir intiba uyandırır. Bu durumun SEO açısından eksisi ise kaç tane farklı alan adı uzantısına sahipseniz hepsi için ayrı ayrı SEO çalışması yaparak, çaba sarf etmelisiniz. Farklı alan adı kullanımına dair örnekler ise şu şekildedir:
Ornek.com.tr
Ornek.de
Ornek.fr
Uluslararası düzeyde hizmet verecek olan web sitelerin ülke odaklı alan adı kullanma tercihlerinden bir diğeri de birden fazla alt alan adı kullanma yöntemidir. Bu kullanım yönteminde genel alan adı üzerinden, farklı kullanıcıları hedeflemek için alt alan adları oluşturulmaktadır. Bu yöntemin kullanılmasının SEO bakımından hiçbir artısı yoktur. O yüzden SEO çalışmaları açısından tavsiye edilen bir kullanım yöntemi değildir. Örnek alt alan adı kullanımı ise şu şekildedir:
en.ornek.com
fr.ornek.com
Hedeflenen Dile Uygun Site İçeriklerine Sahip Olma
Uluslararası arenada hizmet verecek olan ve arama motorlarında üst sıralarda listelenmek isteyen bir web sitesi için site içi sayfaların ve içeriklerin dile uygunluğu da çok önemlidir. Bu yüzden web sitenizde yer alan sayfaların ve içeriklerin daha doğrusu tüm alanların hedeflenen ülke ve o ülkeye ait dile göre çeviri yapılarak düzenlenmesi gerekmektedir. Burada da devreye çeviri konusu girmektedir. Bir dilden başka bir dile çeviri yapılırken oldukça dikkatli olunması ve profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Arama motorlarında üst sıralarda çıkmanın anahtarlarından biride söz konusu içeriklerin yerel dile en uygun şekilde tercüme edilmesidir. Site içeriklerini başka bir dile çevirirken profesyonel çeviri desteği alınabilir, birkaç farklı dil bilen bir kişi firmada çeviri işleri için çalıştırılabilir ya da Google çeviri aracı kullanılabilir. Ancak bu noktada firmada yabancı dile hakim birinin çalıştırılması ya da profesyonel çeviri desteği alınması tavsiye edilen yöntemdir. Site içi içeriklerin hedeflenen ülke diline uygun ve doğru bir şekilde düzenlenmesi, arama motorlarının siteyi daha iyi ve kolay indekslemesi anlamına gelecektir. Ayrıca kullanıcılara doğru ve düzgün içerik sunulmasının olumlu etkisi arama motorları tarafından sitenize verilecek değere de yansıyacaktır. Bundan dolayı SEO çalışmalarında içerik kullanımının önemli olduğu unutulmamalıdır.
Dil Biçimi Kullanımı
Uluslararası düzeyde hizmet eden bir web sitesinin farklı ülke ve dillere ait olan sayfalarında dil biçimi ile ilgili kodlamanın kullanılması SEO açısından önemlidir. HTML dilinde yazılan bu dil biçimi başta Google olmak üzere diğer arama motorlarına, ilgi sayfanın hangi dilde yazıldığını ve o sayfanın başka hangi dillerde çevirisinin olduğunu bildirmektedir. Google gibi arama motorları bir web sitesinin birden fazla dile ait içeriklerini doğru bir biçimde yorumlayabilmektedir. Ancak arama motorlarına sitede yer alan içerikler konusunda neyin ne olduğunu ve farklı dilde yer alan aynı içeriğin hangi URL’lerde olduğunu belirtmek faydalı bir durumdur. Bu sayede site içerikleri arama motorları botları tarafından daha kolay ve kısa sürede taranarak indekslenecektir. Bu durum SEO açısından katkı sağlayacak bir süreçtir.
Dil biçimi kullanımında HTML kodlaması yaparken, dil çeşitliliği olan sayfalarda “hreflang” bağlantı ögesi kullanılmalıdır. Hreflang bağlantısı bir dile bağlantılı referans anlamına gelmektedir ve bu durumu bu kodlama ile arama motoru botlarına bildirecektir. Farklı dillere çevirisi olan bir sayfayı dizin yapısını kullanarak ayırdığınızda, o sayfalara ait URL’ler şu şekilde görünecektir:
www.ornek.com/en/index.php
www.ornek.com/fr/index.php
Yukarıdaki örneklerde arama motorlarına; bu sayfaların birbirinin çevirisi olduğu belirtilmektedir. Biçim işareti kullanılarak bu durum belirtilmiş olmaktadır. Yukarıdaki biçimlendirmeyi yapabilmek için ise header bölümünden bu çeviri olan sayfaların her birine aşağıda yazan kodlamanın eklenmesi gerekmektedir;
<link rel=”alternate” href=”www.globocorp.com/fr/index.php” hreflang=”fr” />
Diğer diller içinde bu kodlamanın yapılması gerekir. Örnekte kullanılan bağlantıların hepsi aynı alan adındaki URL’yi hedeflemektedir. Bundan dolayı ‘href’ değeri relative olarak yazılmaktadır.
Eğer bu bağlantılar farklı alan adlarını ya da alt alan adlarını içerseydi, onların belirtilmesi gerekirdi. Hreflang kod biçiminin çalışması için ise her sayfanın birbiri ile aynı olan diğer sayfalara (kendisi de dahil) bağlantısı verilmelidir.
Anahtar Kelime Analizi
Hem yerel SEO hem de uluslararası SEO çalışmalarında anahtar kelime analizi çok önemli bir süreçtir. Çünkü arama motoru aracılığıyla kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen bir site sahibini, o kullanıcıya ulaştıracak olan etkenlerden biride anahtar kelimelerdir. Ürün ve hizmetlerin kullanıcıya ulaşması ve ne şekillerde, hangi aramalarla ulaşması gerektiği gibi faktörlerin hepsi anahtar kelimelerin gücü sayesinde gerçekleşmektedir.
Uluslararası SEO stratejileri kapsamında anahtar kelime analizi yapmak ve doğru anahtar kelimeyi tespit etmek, yerel çalışmalara göre daha zor olduğu söylenebilir. Çünkü kullanıcıya ulaşmak istediğiniz kelimenin ya da kelime öbeğinin veya anlamının, hedeflediğiniz ülke dilinde nasıl kullanıldığının tespit edilmesi çokta kolay değildir. Aklınızdaki anahtar kelimenin o ülke insanları tarafından internette ne şekilde kullanıldığı, nasıl anlamlarda kullanıldığı ve aratıldığı gibi durumlar ciddi araştırmaların ve anahtar kelime analizlerinin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Çünkü anahtar kelimeler kullanıcıya ulaşma konusunda nokta atışı faktörlerdir. Aynı zamanda arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı da anahtar kelimeleriniz sağlamaktadır.
Yurt dışı SEO çalışmalarında anahtar kelime analizi konusunda dikkat etmeniz gereken başka bir durum daha vardır. Normalde her zaman hedeflenen ülkenin diline göre anahtar kelime analizi yapılarak, çalışmalarda bu kelimeler kullanılmaktadır. Ancak bu durumun bazı istisna halleri de olmaktadır. Çünkü bazı şeyleri ifade eden kelime ya da terimler hedeflediğiniz ülkenin kendi dilinden çok, İngilizce olarak aratılmış olabilir. Normalde anahtar kelimelerinizin belirlenen bir ülkenin dilinde olması gerekse de bazı istisna durumlarda anahtar kelimelerin türevleri farklı dillerde kullanılabilir.
Anahtar kelime analizi konusunda “Google Anahtar Kelime Planlayıcı” aracından ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Google Keyword Planner aracı ülkelere göre insanların ne aradıklarını, sorgulanan kelimelerin trafik durumlarını ve benzeri bilgileri ücretsiz sunan bir Google aracıdır.
Yurtdışı SEO’da Sayfa içi Düzenlemeler
Sitenizin hitap ettiği ülkelerin dillerine göre site sayfalarınızı ve içeriklerinizi çeviri yaparak mevcut ülkenin diline uygun hale getirdiniz. Ancak her şey bununla bitmiyor. Çünkü bu sayfaların içerisinde SEO bakımından önemli olan tüm alanların, belirlenen anahtar kelimeler doğrultusunda düzenlenmesi gerekmektedir. Sayfa başlıkları, title, description, alt etiketler, menü ve kategoriler, URL yapıları ve benzeri tüm sayfa içi alanlar düzenlenmelidir.
Öncelikli olarak yapılması gereken çalışmalardan biri; hedeflenen her bir dil için sayfaların bölümlere ayrılmasıdır. Yani Türkçe ve Fransız sayfalarını ya da Almanca ve İngilizce sayfalarını birbirleri ile çakıştırmamalısınız. Fransızca sayfa içerisinde gezinen bir kullanıcının o sayfa üzerinden yönlendirileceği diğer tüm alanlarında Fransızca sayfa olması gerekmektedir. başka bir ifade ile www.ornek.com/fr adresine gelen bir kullanıcının tüm yönlendirme bağlantıları ve dahili bağlantıları da yine “/fr” dizini içerisinde olmalıdır. Böylelikle kullanıcıyı farklı dildeki bir sayfaya yönlendirme yaparak, kafasının karışması engellenmiş olunur. Bu durum aynı zamanda arama motorları açısından da önemlidir. Çünkü o dizinin ve o dizinde yer alan diğer tüm sayfaların Fransızca olduğunu göstermiş oluyorsunuz. Arama motorunda da sizi “fr” alan adlı arama motorunda listelemesini istemiş oluyorsunuz. Kullanıcıların diller arasında geçiş yapmasını sağlamak için ise sayfanın üst bölümünde farklı dillere yönlendirme yapacak bağlantılar kullanmanız işe yarayacaktır.
Farklı dillere çevrilmiş olan sayfalardan SEO anlamında tam verim almak istiyorsanız, o sayfaların alt etiketlerini de düzenlemeyi unutmayın. Alt etiketleri farklı dillere çevirmek küçük bir detay gibi görünüyor olsa da SEO açısından oldukça önemlidir. Özellikle uluslararası SEO konusunda alt etiketler oldukça faydalıdır. Alt etiketleri düzenlerken sadece sayfa alt etiketlerini düzenlemekle yetinmeyip, sayfalarda yer alan görsellerinde dosya adlarını ilgili dilde çevirisini yapıp düzenlemeniz faydalı olacaktır.
SEO çalışmaları konusunda URL yapısının doğru olması önemlidir. Çünkü URL yapısının düzgün bir şekilde olması, arama motorlarının ilgili sayfaları daha kolay anlamlandırması ve indekslemesi açısından önemlidir. Aynı şekilde URL yapısının doğru kullanımı uluslararası SEO çalışmalarında da aynı öneme sahiptir. Bu yüzden URL’lerin farklı dillere düzgün bir şekilde çevirisi yapılmalıdır. Yani her sayfanın anlamlı bir URL’si olmalıdır. Çevirisi yapılan URL’leri çok uzun kullanmamaya dikkat edilmelidir. SEO çalışmaları kapsamında belirlenen karakter sayısını aşmamalıdır.
Site içi sayfa düzenlemelerinde adres sayfasında da gerekli düzenlemelerin yapılması önemlidir. Kullanıcı deneyimini arttırmanız aynı zamanda SEO açısından size katkı sağlayacak bir durumdur. Pazarlama hedefleriniz arasında yer alan ülkelerden birinde eğer ki fiziki bir çalışma alanınız varsa, o yerin adresini sitenin iletişim sayfasına eklemeyi unutmayın. Bunun haricinde ürün ve hizmet pazarlamanız kapsamında hedefinizde bulunan tüm ülkelere özel olarak sosyal medya hesaplarınızı oluşturun. Yani sitenizle hem ülkenize hem de Fransa’ya hitap ediyorsanız, kendinize Fransızca bir Facebook sayfası, Twitter hesabı, İnstagram hesabı gibi profiller oluşturun. Oluşturduğunuz bu sosyal medya hesaplarının profil alanlarına Fransızca URL’lerinizi bağlantı olarak ekleyin. Hem oralardan ‘fr’ uzantınıza bağlantı almış olacaksınız hem de sosyal medya üzerinden Fransız kullanıcılarınıza yani hedef kitlenize ulaşabileceksiniz.
Uluslararası SEO’da Link İnşası
SEO çalışmalarında Link inşası önemli bir faktördür. Yerel SEO’da önem verdiğiniz link inşası çalışmalarına uluslararası SEO’da da gereken önemi vermelisiniz. Hedefteki yeni bir coğrafi bölgede siteyi sıralamaya sokmak adına önemli bir durumdur.
Link inşası çalışmaları ile sıralamaya sokmak istediğiniz sayfaları kısa sürede arama motorlarında üst sıralara getirebilirsiniz. Sitenizde yer alan Almanca bir sayfayı sıralamalarda yukarılara taşımak için “.de” uzantılı, içeriğinizle alakalı ve kaliteli yerlerden kendi sayfanıza bağlantı elde etmeye çalışın. Alacağınız bağlantıların sitenizle ve sayfanızla uyumlu olmasına dikkat edin. Sitenize bağlantı alırken sadece ilgili yerlerden bağlantı almak doğru olandır. Ancak bazı istisna durumlar vardır. İyi ve kaliteli sitelerden, arama motorları nezdinde değeri yüksek olan sitelerden bağlantı alabilirseniz bunları sakın reddetmeyin. Sayfanızla ilgili ccTLD uzantılı sitelerden link almanın yanında gTLD uzantılı uygun dilde yazılmış olan sitelerden de bağlantı alabilirsiniz. Çünkü dili sizle uyumlu olan bu “.com, .net, .org” ve benzeri siteler arama motorları tarafından büyük ihtimalle kategorileştirilmişlerdir. Buralardan bağlantı almanız, web sitenizin bir ülke ile olan sayfa dışı alakasını gösterecektir.