Kaliteli içerik bir web sitesini besleyen ve tıklanma oranlarına etki eden önemli noktalardandır. “Kaliteli içerik” denilince akla gelen okuyucuyu besleyen, sıkmayan, akıcı bir dile sahip, okuyucuya istediğini veren, SEO açısından gereklilikleri karşılayan bir yazı üretmektir. Bir içeriğin kaliteli bir içerik olarak değerlendirilmesi neye bağlıdır? Blog yazımızda sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.
Kaliteli İçerik Yazarının Sahip Olması Gereken Özellikler
Elbette kaliteli bir içerik için ilk ihtiyacınız olan gerekli yetkinliklere sahip donanımlı bir içerik yazarıdır. İçerik araştırması için bazı yolları izlemek gerekir. Kaliteli içerik yazarının yetkinliklerini şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz;
- Başarılı bir içerik üreticisi farklı içerik tarzlarında içerik üretebilir.
- Birbirinden farklı sektörler hakkında içerikler üretebilir.
- Özgün ve ilgi çekici içerikler üretir.
- SEO konusunda kendini geliştirir.
- Dijitaldeki gelişmeleri takip eder.
- Çok okur.
- Araştırmayı sever.
- Taslak oluşturarak çalışır ve böylece bir sonraki adımını bilir.
- Akıcı bir yazım dili vardır.
- İmla ve yazım kuralları konusunda dikkatlidir.
- Yazdıklarını geliştirmeye açıktır.
İçerik Araştırma Süreci Nasıl İşler?
Araştırma aşamasında ne kadar ince çalışılırsa yazının gidişatı da sizi o kadar tatmin eder. Kaliteli içerik oluştururken detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Bu araştırmanın aşamaları vardır. Bu aşamanın nasıl olduğunu aşağıda bulabilirsiniz.
Hedef Kitle Analizi Yapmak
Bir içeriğe başlamadan önce hedef kitle tespit edilmelidir. “İçerik kimin için üretiliyor?” bu sorunun cevabını bilmek aslında bir yazının gidişatını belirler. Her sektör için yazılan yazı başka bir hedef kitleye hitap ediyor. Örneğin; moda blogunun hedef kitlesi; moda severler ve alışverişle ilgilenenler. Bu yüzden içerik bu hedef kitle doğrultusunda şekillenmelidir. Bu kişilerin ihtiyaç duyacağı diğer soruların cevabı ise diğer içeriklerinizin temelini oluşturacaktır. Yazı boyunca onları hatırlayarak ilerlemelisiniz.
Rakip Analizi Yapmak
Hedef kitle analizinden sonra sıra rakip analizine gelir. Sektörde kimler var, hangi içerikleri hazırlıyorlar, hangi içerikleri daha çok okunuyor, nasıl içerikler hazırlıyorlar ve hangi içeriği nasıl hazırlıyorlar gibi noktaları analiz etmek gerekir. Bu analiz aynı zamanda sizin içeriklerinizin şablonunu oluşturur.
Anahtar Kelime Analizi Yapmak
Ahrefs ve Google Search gibi araçları kullanarak anahtar kelime analizi yapılmalıdır. Özellikle Google Search’ün bağlantılı aramaları yeni içerikler ya da içerikte kullanılacak anahtar kelimeler açısından ipucu vermektedir. Konu ile ilgili detaylı bilgi için Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
İçerik Oluşturma ve Geliştirme Süreci Nasıl Olmalıdır?
Araştırma sürecinden sonra sıra öğrenilenleri aktarmaya gelir. İçerik oluşturulurken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların üzerinde hassasiyetle çalışıldığında ortaya kaliteli bir içerik çıkacaktır.
Başlık Belirleme
Başlık içeriğin vurucu yeridir. İçerik ne kadar vurucu olursa olsan dikkat çekmesi için ilgi çekici bir başlığa ihtiyacı vardır. Aksi bir durumda dikkat çekmeyecek ve tıklanma olmayacaktır. Başlık ana anahtar kelimeyi içermelidir ve tıklanma alacak bir başlık olmalıdır.
İçerik Formatını Oluşturma
İçeriğin en önemli kısımlarından biri kolay okunur olmasıdır. İçerikte madde imi gibi detayların olması onun kolay okunur hale gelmesini ve tarayarak okunmasını kolaylaştırır. Listeleme hem mobilde hem de masaüstünde aynı etkiyi sağlar. Ayrıca bölünen paragraflar ve ara başlıklar da aynı amaca hizmet eder. Ara başlıklar yazının başlığının altında toc alanı ile sunularak kullanıcının ilgilendiği kısma da gitmesi sağlanabilir. Böylece aradığını bulmasına yardımcı olarak sitede kalma süresini uzatabilirsiniz. Bold kelimeler, alıntılanan cümlelerin italik yazılması ve altı çizili sözcükler okuyucunun dikkatini çeker. Ayrıca içerik akıcı ve imla kurallarına uygun hazırlanmalıdır.
Görsel Seçimi Yapma
Yüksek çözünürlüklü, gerçeklikten uzaklaşmamış ve ilgi çekici görseller tercih edilmelidir. Her sitede kullanılan alışılagelmiş görsellerden kaçınılmalı, imkan varsa özgün görsel kullanımı tercih edilmelidir. Uzun paragraflar arası görsellerle süslenmelidir. Böylece okuyucunun yazıyı okuması kolaylaşır.
Yazıyı Geliştirme
İçerik geliştirilirken artık taslaktan metne dönen içeriğe son rötuşlar atılır. Anahtar ve semantik kelimeler, alt başlıklar ve pek çok detay bu aşamada kontrol edilir. Anahtar kelimelerin ne sıklıkta kullanıldığı önemlidir. Okuyucunun ilgisini dağıtmayacak şekilde kullanılmış olmalıdır. Son olarak içerikte varsam imla hataları ve yazım yanlışları değerlendirilir. Gerekli görülen yerlere cümle olarak ekleme yapılabilir.
Performans Takibi ve Analiz Süreci Nasıl İşler?
Kaliteli içerik her zaman gelişmeye açık içeriktir. Dolayısıyla içeriği yazıp yayınlamakla o içerik her zaman kaliteli içerik olarak kalmaz. Bazen içerik ne kadar kaliteli olursa olsun beklenilen okuma sayısına ulaşmaz ya da rakipler sizden daha zengin bir içerik ürettiğinde içeriğinizden eski performansı almanız beklenemez. Rakiplerinizi yeniden yakalamak için içeriğin gelişmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden içeriğin performans takibi yapılmalı ve içerik analiz edilmelidir.
Profesyonel bir içerik uzmanı ile çalışarak bütün bu süreçlerin sorunsuz ilerlediğinden emin olabilirsiniz. Stratejik SEO dijital reklam ajansı olarak alanında tecrübeli metin yazarları ile birlikte çalışarak ürününüze ya da hizmetinize yönelik kaliteli içerikler üretiyoruz. Siz de kaliteli içerikler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Emirkan
01/08/2022Müthiş bir içerik olmuş, elinize sağlık!