MOBİL SEO
Mobil SEO Nedir? Dünya genelinde son yıllarda akıllı telefonların çok hızlı bir şekilde yaygınlaşması ve operatörlerin yüksek hızlı internet kullanımı için yaptığı altyapı çalışmalarını genişletmesi, mobil internet kullanımını oldukça geliştirdi. Mobil internet kullanımının artışına bağlı olarak SEO dünyasında ‘Mobil SEO’ kavramının önemi giderek artmaya başladı ve hala da artmaya devam ediyor. Nitekim istatistikler, mobil üzerinden internet kullanımının ve alışverişin gelecek yıllarda da artmaya devam edeceğini gösteriyor. Dolayısıyla SEO alanına ilgi gösteren kişilerin mobil SEO kavramı ile ilgili tüm detayları bilmesi gerekiyor. Biz de bu doğrultuda bu alana ilgi gösterenler için Mobil SEO kavramı ile ilgili bir blog yazısı hazırlamak istedik. Ağırlıklı olarak giriş seviyesinde olanlara yönelik yazılan bu yazıda mobil SEO kavramının ne olduğundan mobil SEO için tasarım önerilerine kadar birçok bilgiyi bir araya getirdik. Sizler için faydalı bir blog yazısı olmasını umar, iyi okumalar dileriz. Mobil SEO Nedir? Mobil SEO; her türlü mobil cihaz üzerinden yapılan aramalarda web sitelerin görünürlüğünü, bulunabilirliğini arttırmak ve kullanıcılara daha iyi bir mobil cihaz deneyimi sunmak için yapılan arama motoru optimizasyonudur. Mobil SEO çalışmaları genelde göz ardı edilebilmektedir ya da eksik bir şekilde yapılmaktadır. Bunun etkisinden dolayı mobil cihazlar üzerinden yapılan aramalarda daha az sonuç görüntülenmektedir ve bu da mobil kısımdaki rekabeti arttırmaktadır. Hangi cihaz türünde olursa olsun kullanıcıların aradığına en hızlı ve en kolay şekilde cevap verebilen web siteler, arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkmaktadır. Dolayısıyla bu da doğru bir mobil SEO stratejisi ile mümkündür. Başta Google olmak üzere diğer arama motorları, mobil cihazlar üzerinden yapılan aramaları zorlaştıran web siteler karşısında mobil uyumlu olan ve mobil SEO’da başarılı olan siteleri her zaman ön planda tutmaktadır. Bu da mobil SEO’nun önemini ortaya koymaktadır. AMP Nedir? Açılımı ‘Accelerated Mobil Pages’ olan AMP, Google tarafından geliştirilen yönergeler doğrultusunda, web sitelerin mobil cihazlarda daha hızlı çalışmasını sağlayan bir eklentidir. Google AMP’ye uygun olan ve doğrulanan sayfalar Google önbelleğinde saklanmaktadır. Böylelikle bu siteler kullanıcı tarafında daha hızlı yüklenmektedir ve kullanıcı deneyimi artmaktadır. AMP entegresi açık kaynaklı kodlara sahiptir. Böylelikle AMP yönergeleri uygulanarak özelleştirilmiş sayfalar oluşturmak kolaydır. AMP standartlarında bir sayfaya sahip olmak için şu faktörlere dikkat edilmelidir:- Tasarım ( kodlama, yerleşim ve içerik kriterleri)
- Bulunurluk ( sitenin erişilebilir olması, arama motorlarına açık olması)
- Doğrulama ( web sitenin Google Search Console’a kayıt ettirilmesi)
- Yapısal Veri ( Yapısal veriler kullanarak sayfa içeriklerini zenginleştirilmeli)
- Durum Kontrolü ( AMP sayfasındaki eksikliklerin, sayfa hatalarının tespit edilmesi)
- AMP Entegrasyonunun Faydaları Nelerdir?AMP, mobil cihazlar üzerinden organik trafiğinizin artmasını ve daha yüksek reklam dönüşümleri elde etmenizi sağlayacaktır. Mobil uyumlu sitelerin değerinin giderek artması, organik trafiğin mobil platformlarda daha baskın olmaya başlaması AMP’nin önemini arttırmaktadır. Buna bağlı olarak yavaş açılan sayfalardan dolayı ziyaretçi kaybeden siteler için AMP’yi uygulamaya koyarak giden ziyaretçileri, geri getirmek mümkün hale gelmektedir. Özellikle mobil cihaz kullanıcılarının hedeflendiği sayfaların AMP sürümü ile hazırlanıp yayınlanması hem sizi yavaş açılacak sayfalardan kurtarabilir hem de ilgili sayfa üzerinden yayınlanacak metin reklamlarında makul bütçeler ile yüksek dönüşümler elde edebilirsiniz.Google nezdinde mobil uyumluluğun bir sıralama faktörü olması, yakın bir zamanda AMP’nin de bir sıralama faktörü olarak kullanılabileceği düşüncesini akıllara getirmektedir. AMP kullanımı yaygınlaşmaya devam ettikçe Google’ın da bu versiyona sahip olan sayfaları daha üst sıralarda göstermesi için bir güncelleme yapması hiçte şaşırtıcı olmayacaktır. Ama her ne olursa olsun mobil kullanıcı deneyimini arttırmak için AMP entegrasyonundan faydalanmak her zaman karınıza olacaktır. 2. AMP’den Olumsuz Etkilenmemek İçin Neler Yapılabilir?
- Sayfaları Google dizinine doğru eklemek için JavaScript, CSS ve görsellere erişim izni verilmelidir. Eğer engellenen dosyalar varsa Robots.txt kısmında yer alan engelleme kodları kaldırılmalıdır.
- Her zaman kullandığınız temanın güncel versiyonunun yüklenmesi gerekmektedir.
- Sitenizde yer alan açılmayan ya da oynatılamayan görselleri kaldırmalısınız.
- Flash yazılımları kullanmamalısınız. Çünkü mobil cihazlar flash ögeleri açamamaktadır.
- Mobil siteniz eğer yavaş açılıyorsa, sayfalarınızda ve site genelinde optimize çalışmaları yaparak, sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlamalısınız.
- Mevcutta kullanmış olduğunuz URL’leri aynı şekilde kullanmaya devam etmelisiniz.
- Sahip olduğunuz mobile site responsive ya da dinamik sunum bir siteyse ve aynı zamanda mobilde ve masaüstünde asıl içerikler ile kullanılan mikro veriler aynıysa bir değişiklik yapılmamalıdır. Ancak sitenizin mobil versiyonu ile masaüstü versiyonu arasında farklılık var ise mevcut mikro veriler düzenlenmelidir. Düzenleme sonrası her ikisinin de aynı olduğundan emin olunmalı ve varsa eksiklikler giderilmelidir. Mobil ve masaüstünü karşılaştırmak için ise Google’ın structured data testing tool aracından faydalanabilirsiniz.
- Mobil site düzenlenirken, mikro veri kullanımı sırasında özel bilgiler veren içerikler haricinde, uzun işaretlemeler yapılmamalıdır.
- Google botlarının mobil sitenize ulaşma esnasında erişim problemi yaşamadığından emin olmalısınız. Bu konudaki eksiklikleri tespit etmek için ise Google Search Console’daki test aracı ile robots.txt dosyalarınızı kontrol edebilirsiniz.
- Mevcut canonical link yapısının doğruluğundan emin olunmalıdır. Eğer ki canonical link yapısında bir yanlışlık ve hata varsa, düzeltilmelidir.
- Mobil siteniz eğer Search Console’da mülk olarak ekli değilse, eklenmelidir.
- Son olarak mobil sitenizde eksiklikler varsa ve masaüstü site versiyonuz ile tam olarak entegre olmamışsa mobil siteyi yayına almayın. Mobil sitenizdeki mevcut eksiklikleri gidererek, sitenizi tam anlamıyla hazır hale getirdikten sonra yayına alın.
- Mevcut Siteyi Mobil Uyumlu Hale Getirmek İçin Yapılması Gerekenler
- Link bağlantılarınızı, ziyaretçiler için kolay tıklanılabilir hale getirmelisiniz. Mobil cihazlarda, link bağlantılarınızı sürekli kontrol etmenizde de yarar var.
- Sitenizi mobil uyumluluk düzeyine yeni taşıdıysanız Google Webmaster Tools üzerinden Tarama – Tarama Hataları kısmından hatalı sayfalarınızı kontrol edin.
- Sitenizdeki anasayfa dışında tüm sekmelerinizin de mobil uyumlu olması önemli. Tek başına anasayfa uyumluluğu sizi olumsuz etkileyebilir.
- Mobil uyumluluğunuz için site haritanızı kullanın. Mobil için çalışan Url’ler site haritanızda da yer alsın.
- Sitenizde yer alan sayfaların içeriği yalın ve anlaşılır düzeyde olsun. Ziyaretçiler, mobil sitenizde karmaşık bir yapıyla karşılaşmasın.
- Hizmet veya ürünlerinizi tanıtan sloganlarınız, reklam içerikleriniz kısa ve net olmalıdır.
- Reklam amaçlı görsellerinizi, kitleye ulaşmak adına tasarlayın. Birçok görsel kullanmak, ziyaretçi gözünde olumsuz etki yaratabilir.
- Gerekli olmadıkça aldığınız reklamları azami ölçüde tutmalısınız.
- Speed testleri yani sitenizin açılma hızını incelemelisiniz. Mobil uyumluluğa göre sitenizin açılma hızı da önem taşır. Resimler veya Java Script gibi dosyalarınızı optimize etmeniz sitenizi hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
- Masaüstü bilgisayarlarda sitenizin meta kelime karakteri 160 ile sınırlıdır. Mobil cihazlarda ise 120 karakter sınırlaması vardır. Dikkat etmenizde yarar var.
Mobil SEO İçin Tasarım Önerileri
Mobil SEO için sunabileceğimiz başlıca tasarım tavsiyelerini sizler için bu bölüm altında derledik.
1) Tasarım Uygunluğu Kullanıcılar her zaman rahat kullanıma sahip ve istediklerini kolayca yapabilecekleri bir mobil site tasarımı isterler. Mobil site tasarımı tercihe göre ya mevcut site ile aynı tarzda ya da tamamen ayrı bir tasarımdan oluşabilir. Bu site sahibinin tercihine kalmış bir durumdur. Ancak mevcut siteden tamamen ayrı bir site tasarımı geliştirilecek olunsa bile bu yeni mobil site tasarımında kullanılacak renkler, font ve benzeri ögelerin sizi anımsatacak yapıda olması gerekmektedir. Çünkü A’dan Z’ye tasarımı değiştirilmiş olan bir mobil site ziyaretçilerin şüpheye düşmesine sebep olabilir. Masaüstü cihazlardan sitenize girdiklerinde karşılarında olan websitesi ile mobilden girdiklerinde karşılaştıkları site birbiri ile örtüşmüyorsa, kullanıcıların kafasında bir soru işareti olabilir. Bundan dolayı mobil site tasarımını yaparken, kendi markanızı yansıtacak bazı temel ögeleri mobil tasarımda da kullanmalısınız. 2) Mobil Site Tasarımına Öncelik Verilmesi Site sahipleri öncelikle web sitesini yapıp, ardından bunu mobil tasarıma uyarlamaktadır. Kimi mevcut siteyi birebir mobile uyarlarken, kimileri tamamen farklı özel bir tasarım ile bu işi yapmaktadır. Ancak burada olaya farklı bir bakış açısıyla bakıp, önce mobil siteyi tasarlamanın da faydalı olacağını belirtmek lazım. İlk önce mobil siteyi tasarlayıp, ardından masaüstü cihazlar için web sitenin tasarlanması da tercih edilecek bir durumdur. İlk olarak mobil sitenin tasarlanması daha sonra ise bu tasarımın masaüstü cihazlara uyarlanması daha kolay ve efektif bir çalışma olacaktır. Çünkü bir telefon ekranına yerleştirilen site unsurlarını, masaüstü cihazlara uyarlamak daha kolaydır. Ancak mevcut web sitenin mobil cihazlara uyumlu hale getirilmesi daha uğraştırıcı ve zaman alıcıdır. Tabi ki bu durum %100 böyle yapılmalıdır diye bir şey söz konusu değildir. Bu sadece sürecin daha kolay olabilmesi için öneridir. Zaten bu öneri, mobil siteyi ve normal web siteyi birebir aynı kullanacaklar için uygundur. Eğer mobil ve masaüstü için yapılacak site tasarımları tamamen birbirinden farklı olacaksa, bu öneri geçerliliğini yitirmektedir. 3) Mobil Sitelerin Kullanım Kolaylığını Arttıracak Durumlar Mobil cihazlar üzerinden herhangi bir siteye giren kullanıcıların karşılaştıkları en büyük sorunlardan birisi şüphesiz, sitede yer alan linklere tıklamaktır. Bilgisayarda mouse kullanarak sitenizde gezinen ve menü linklerine vs. oldukça rahat tıklayan bir kullanıcı mobil cihazda aynı rahatlıkta olmamaktadır. Bu yüzden mobil site tasarımınızı yaparken, kullanıcıların parmak boyutlarına uygun olacak şekilde linkler oluşturmaya dikkat edin. Genel olarak ortalama 28×28 piksel ebatlarında olan linkler, kullanıcıların daha rahat tıklama yapabilmesini sağlamaktadır. Link konusuna değinmişken genelde göz ardı edilen ancak önem derecesi yüksek bir durumdan bahsedelim. Masaüstü cihazlara göre mobil cihazlardan tıklanan bağlantılar daha yavaş açılabilmektedir. Site sahiplerinin bu durumu hesaba katarak, bağlantıya tıklayan kullanıcının ilgili yere yönlendirildiğini gösterecek bir feedback vermesi önemlidir. Çünkü ziyaretçinin ilgili sayfaya ulaşıp, ulaşamayacağını anlaması onun sitede kalmasına etki edecek bir durumdur. Yine mobil siteler üzerinde yer alan linklerin tıklanabilir olup, olmadığının kullanıcı tarafından fark edilmesi de mobil siteler için büyük önem taşıyan bir durumdur. Masaüstü bir cihaz ile sitenizde gezinen kullanıcı mouse ile bir görselin ya da metnin üzerine geldiğinde onun tıklanabilecek durumda olup, olmadığını kolaylıkla anlayabilmektedir. Ancak dokunmatik ekranlı mobil cihazlarda bu durum mümkün değildir. Bundan dolayı da eğer ki kullanıcıların mobil sitemizde gerçekten etkileşime geçmelerini istiyorsak, tıklanabilir olan linklerin belli olmasını sağlamalıyız. Mobil cihazlardan girilen bir sitede yer alan menülerin açılır olup, olmadığının anlaşılması da yine masaüstü cihazlara göre zordur. Bu yüzden kullanıcının gözü bunu anlayabilmek için bir işaret, belirteç aramaktadır. Bu yüzden sitenizdeki menülerin açılır olduğunu belirtmek için işaretler koymanız, kullanıcıların daha rahat bir kullanım gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Mobil cihazlarda mouse olmaması, kullanıcılara bu eksikliği hissettirmektedir. Yine aynı şekilde harici bir klavyenin olmaması da eksikliğini hissettiren bir durumdur. Çünkü telefon veya tabletlerin küçük ekranları ve dokunmatik klavyeleri, kullanıcıları uzun yazılar yazmaktan uzaklaştırmaktadır. Ayrıca klavyenin açılmasıyla beraber mevcut ekranın yarısını kaplaması da kullanıcıları, uzun içerik girilecek sayfalara karşı olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı mobil sitenizin içerisinde, kullanıcıları uzun metinler yazmaya zorlayacak alanlar barındırmaktan kaçınmalısınız. Eğer ziyaretçilerinizden doldurulmasını isteyeceğiniz bir form ya da bir üyelik alanı varsa, bu alanları mümkün mertebe kısa sayfalardan oluşturmalısınız. Gereksiz bilgi isteyen alanlardan, arındırmalısınız. Eğer gerçekten uzun bir forma ihtiyacınız varsa da bu alanı birkaç sayfaya bölerek, kullanıcıların sayfaları rahatça doldurup, bir sonraki sayfaya geçmesini sağlayabilirsiniz. Ama ilk tavsiyemiz mümkün mertebe gereksiz bilgi içerecek kısımları bu alanlardan arındırmanızdır. 4) Mobil Sitenizde Pop-up Kullanmamaya Özen Gösterin Sitelerde pop-up kullanımı, kullanıcıları harekete geçiren, etkileşime iten bir uygulama olarak bilinmektedir. Ancak aynı durumun mobil cihaz kullanıcıları içinde geçerli olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Çünkü mobil cihazlar üzerinden bir web sitesi ziyaret edildiğinde kullanıcının karşısına çıkan “mobil uygulamayı indirmek ister misiniz ya da web görünümüne devam etmek ister misiniz?” gibi pop-up uygulamalar mobil cihaz kullanıcılarında olumsuzluk uyandırmaktadır. Bu durum ziyaretçilerin mevcut siteyi terk etmelerine sebep verebilmektedir. Bu yüzden bu tarz pop-up uygulamaların mobil sitelerde kullanılması pek tavsiye edilmemektedir. 5) Mobil Sitede Flash Ögeler Kullanmayın Birçok site sahibinin göz ardı ettiği durumlardan biride mobil cihazların flash ögeleri desteklememesidir. Flash içerikli görseller, videolar, sesler ve benzeri ögelerin yer adlığı mobil sitelerin geneli ziyaretçiler tarafından düzgün bir şekilde görüntülenememektedir. Doğal olarak bu da ziyaretçilerin mevcut siteyi terk etmelerine sebebiyet vermektedir. Mobil SEO’da Kullanıcı Deneyimini İyileştirecek Tavsiyeler Yazımızın bu bölümü altında, mobil SEO’da kullanıcı deneyimini daha da arttıracak ipuçlarını sizlerle paylaşacağız. 1) Deneyimi Standardize Edin Mobil internet kullanımı her ne kadar giderek artsa da, masaüstü ve diğer cihazlar üzerinden de internet kullanımı bildiğiniz üzere devam etmektedir. Müşterileriniz ve ziyaretçileriniz farklı cihazlardan web sitesine ulaşabilir. Bu yüzden farklı cihazlardan gelen ziyaretlere sunulacak deneyimi belli kalıplar çerçevesine oturtmanızda fayda var. Kullanıcılarınız masaüstünde nasıl bir deneyim yaşıyorsa, benzerini mobil üzerinden de sağlamalısınız. Örneğin, bir müşteriniz masaüstünden yaptığı alışverişi, daha sonra mobilden devam etmek üzere yarıda bırakmak durumunda kaldı. Bu durumda aynı rahatlığı, kullanımı ve tasarımı ona mobilde de sunmalısınız. 2) Mobil Teknolojisinin Avantajlarını Kullanın Web sitenize çok farklı platformlar üzerinden ziyaretçiler gelebilir. Farklı arama motorlarından, farklı sosyal medya kanallarından, mesajlaşma uygulamalarından ve daha birçok yerden web sitenizi ziyaret edebilirler. Dolayısıyla bu potansiyelin tümünü kullanabilecek şekilde mobil teknolojisinden faydalanmalısınız. 3) Doğru Teknolojiyi Kullandığınıza Emin Olun Web sitenizi çoklu-ekran teknolojisine uyarlamanız gerekmektedir. Bunu yaparken iş alanınızın ve hedeflerinizin spesifik özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, siteniz için tek bir domain kullanmalısınız. Farklı ekranlar için farklı domainler kullanmamalısınız. Mobil SEO İçin Teknik/Kodsal Öneriler Mobil site için hangi tasarım türünün kullanılacağına karar verilmesinden daha da önemli olan bir durum vardır. O da mobil web sitenin uygulamaya geçirilirken teknik ve kodsal açıdan sisteme doğru entegre edilmesidir. Kurgusu doğru yapılmayan bir mobil site hem kullanıcıları hem de arama motoru botlarını doğru bir şekilde bilgilendiremez. Bundan dolayı mobil sitenin yapımı sırasında kodlamalara ve teknik işlemlere çok dikkat edilmelidir. Şimdi mobil sitelerde dikkat edilmesi gereken teknik ve kodsal konulara bir göz atalım. 1) JavaScript, CSS ve Görsel Dosyalarını Erişime Açın Çoğu mobil sitenin daha hızlı açılmasını sağlamak adına site sahipleri tarafından JS, CSS ve resim dosyaları erişime kapatılmaktadır. Ancak bu durum hem kullanıcıların akıllarını karıştırabilir hem de Google dizinlerinde uzun vadede listelenme başarısını düşürebilir. Yani SEO performansını olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayı bu dosyaların engellenmesi tavsiye edilmemektedir. Bu dosyaların sizin mobil sitenizde erişime açık olup, olmadığını çeşitli SEO araçlarını kullanarak tespit etmeniz mümkünüdür. Google Webmaster Tools aracını kullanarak, Google örümceklerinin sitenizi taramasını ve bu dosyaların açık mı kapalı mı olduğunu görebilirsiniz. Bir başka yöntem olarak mobil uyumluluk testlerini kullanabilirsiniz. Böylelikle mobil web sitenizin uyumlu bir şekilde sisteme aktarılıp, aktarılmadığını kontrol edebilirsiniz. 2) Yanlış Yönlendirmeler Yapmayın Genellikle yapılan yanlışlardan birisi hatalı yönlendirmelerdir. Hatalı yönlendirmeler mobil sayfası olmayan sayfalara yönlendirme verilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum hem kullanıcılar için hem de Google açısından sorun teşkil eden bir hatadır. Bu yüzden web sitelerin masaüstü versiyonu ile tam eşleşmeyen sayfalara yönlendirme yapılmamalıdır. Bunun yerine kullanıcı ana sayfada tutulmaya çalışılmalıdır. Çünkü yönlendirme yapmamak, yanlış yönlendirme yapmaktan daha yararlıdır. Bu durum ile karşılaşmamak için masaüstünde görüntülen sitenin sayfalarını, özel sayfa oluşturarak mobile uygulamaktır. Kendi sitenizdeki hataları tespit etmek adına Google Webmaster Tools’tan faydalanabilirsiniz. Akıllı telefon tarama hataları kısmından, hatalı yönlendirme olup, olmadığını tespit edebilirsiniz. 3) 404 Hata Sayfalarının Oluşturulması Mobil sitelere yapılan SEO çalışmalarında sıkça karşılaşılan yanlışlardan biri de mobil siteler için uyumlu 404 hata sayfasının olmamasıdır. Mobil sitelerde hatalı-kırık bir bağlantıya tıklandığında 404 sayfasının olmaması hem ziyaretçilere kötü bir deneyim yaşatmakta hem de Google tarafından düzenlenmesi gereken bir hata olduğu anlamına gelmektedir. bu yüzden mobil sitenizdeki hata tespitlerini yaparak, bunları düzenlemelisiniz. 4) Zorunlu Tıklama Sayfalarının Olması Mobil sitelerin kullanılmasını kısıtlayan durumlardan biri de uygulama veya reklamlara zorunlu tıklama sunan sayfaların olmasıdır. Bu durumda kullanıcılar ve arama motoru botları istenilen sayfaya ulaşamadığında, siteden ayrılma oranları artmaktadır. Bu yüzden bu durum sitenin geneline zarar veren bir uygulamadır. Kullanıcıların sitenizden hemen çıkmaması için ve arama motoru botlarının sitenizi rahatça tarayabilmesi için kullanım kolaylığı sunmalısınız. 5) Mobil Sayfaların Açılış Hızlarına Dikkat Edin Kullanıcılar için en önemli kriterlerden birisi hiç şüphesiz girilen sitenin sayfalarının hızlı açılmasıdır. Yani hızlı erişilebilen bir site kullanıcıların tercihidir. Aynı durum arama motoru botları içinde geçerlidir. Bundan dolayı sayfa hızının yüksek olması kullanıcılar ve arama motorları tarafından olumlu geri dönüş alınmasını sağlamaktadır. 6) Mobil Site Haritası Kullanın Eğer mobil siteniz farklı bir subdomain üzerinde bulunuyorsa, tıpkı web sitesinde olduğu gibi mobil sitede de bir site haritası kullanılması gerekmektedir. Mobil sitenizin bir site haritasına sahip olması arama motoru botlarını doğru bir şekilde bilgilendirmek ve sitenin doğru şekilde listelenmesini sağlamak için önemlidir. Örnek mobil site haritası kullanımı; http://mobile.example.com/article100.html Mobil SEO Konusunda giriş seviyede yazılan bu yazımızın ardından Mobil SEO Hakkında Kapsamlı Bilgiler, AMP’nin Önemi ve Google Mobile First Indexing Hakkında bilgilendirmeler devam edecektir. Başlıca Mobil SEO Hataları Yazımızın bu bölümüne kadar mobil SEO’nun ne olduğuna ve neden önemli olduğuna dair bilgiler vermemizin ardından mobil SEO optimizasyonu ile ilgili tavsiyelerde bulunduk. Yazımızın son bölümünde ise yapılan başlıca mobil SEO hatalarını sizler için derledik., 1) Css, Engellenen Javascpint, Resim Dosyaları Başlık zaten size konunun tüm içeriğini anlatıyor. Mobil sitelerin hemen hemen hepsinde web sitesinin hızlı açılmasını tüm herkes ister. Engellenen stil dosyaları ve görseller ziyaretçilerin aklını kurcalayacağından diğer taraftan google dizini ekleme sorununa sebebiyet vereceğinden ötürü pek tavsiye edilmemektedir. Engellenen bu stil dosyaları kullanıcılara kötü deneyimler yaşatacağı için ziyaretçiler ve botlar tarafından da pek sıcak karşılanmamaktadır. 2) Oynatılamayan İçerikler Sitenize giren mobile ziyaretçiler flashtan oluşturulmuş web siteleri flash görselleri ve ziyaretçiler kötü olumsuz karşılarından çıkmayan karanlık bir resim görmek istemez. Böyle durumlarda Flash içeren görselleri HTML5’e çevirebilirsiniz. Engelleme varsa da tüm bunları ziyaretçilere açık bir şekilde yapabilirsiniz. 4) Hatalı Yönlendirmeler Kullanıcılar ve Google’ın en çok sıkıntı çektiği konu hatalı yönlendirmelerdir. Mobile sayfası olmayan ya da mobile temalarda sayfalara verilip masaüstü görünümüne sahip olan sayfalar burada açık bir şekilde hedef duruma gelir. Mobile uyumlu olarak girilen sayfalarda ve sitelerde masaüstü görünümüne dönülmesi de siteler için hoş karşılanmamakla beraber mobil sitelerde yapılan en büyük SEO hatasından biridir. Google da bunu yapmanızı pek desteklemez ve tavsiye etmez. Burada yapılacak en önemli işlem kullanıcı deneyimi ve arama motoru kalitesini arttırmak amacıyla tüm sayfalara özel sayfa oluşturulmak ve eksik ve yanlış bağlantı verilmiş sayfaların olmaması gerektirdiğinin önemidir. Bu tarz hatalarla karşılaşanlar tarama URL sekmesinden Google Webmaster Tool içeriğinde görülmektedir. 5) Mobil Siteler İçin Oluşturulan 404 Hata Sayfaları Mobil sitelerin Seo çalışmalarında en çok karşılaştığı hatalardan biri de mobil siteler için uyumlu 404. Sayfasıdır. Hatalı bir bağlantı girildiğinde mobile sitelerde 404 bağlantısının olmaması masaüstü görünüme sahip 404 ziyaretçilere kötü bir görünüm sağlar ve Google tarafından düzenlenmesi gereken bir sayfa olduğunun da göstergesidir. 6) Reklamlara Zorunlu Tıklama Sunan Sayfalar Böyle durumlarda yani mobil yüzde aramayın kısıtlayan konularda arama motoru botları istenilen hedeflere erişemediği için araştırma yapan kullanıcıların sayfada çıkış oranları daha hızlı olur ve burada gerçekleştirilen hata sitenin geneline zarar da verebilir ve ziyaretçi (müşteri) açısından da kötü bir izlenim yaratır ve daha çok akılda kalabilir. 8) Mobil Sayfaların Yavaş Bırakılması Arama motorlarının ve ziyaretçilerin en çok kafasına takılan sorun ise mobile sitelerin hız konusunda çok iyi olmasıdır. Tüm ziyaretçiler ve kullanıcı mobile sayfasının bir anda açılmasını ve o sayfaya hemen erişim sağlamak ister. Bu nedenle sayfa hızına önem vermeli ve Google tarafından da olumlu bir geri dönüşüm sağlanmalıdır. Site hızınız yüksek olduğu taktirde ziyaretçi daha iyi bir site olduğunun farkına varır ve arama sonuçlarında da etkisi bir hayli fazla olur. Mobil SEO ile ilgili hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Başlangıç seviyesine yönelik hazırladığımız blog yazısında hem mobil SEO kavramının ne olduğunu hem de mobil SEO optimizasyonu için neler yapılması ve yapılmaması gerektiğini detaylı olarak anlatmaya gayret ettik.Önerdiğimiz Yazılar
İçerik pazarlamasında son zamanlarda oldukça popüler olan ve en iyi pazarlama tekniklerinden biri olan...
Diyetisyenler de dijital ortamda var olmalıdır. Diyetisyenler dijital medyayı verimli kullanarak pek çok kişiye...