Yazı İçeriği
Dijital dünyada son yılların en önemli uygulamalarından bir tanesi olan ve hakkında çokça soru olan SEO ile ilgili sizler için detaylı bir blog yazısı oluşturmak istedik. ‘SEO ne demek?’, ‘Profesyonel SEO çalışması nasıl yapılır?’, ‘SEO ne işe yarar?’, ‘SEO neleri içerir?’ gibi sorularınızın cevaplarını sizler için hazırladığımız bu yazıda bulabilirsiniz.
SEO Nedir?
Açılımı ‘Search engine optimization’, Türkçe anlamı ‘Arama motoru optimizasyonu olan SEO, birbirinden farklı amaçlarla kurulan web sitelerinin Google’da ilk sayfada çıkmasını sağlamak, arama sorgularında listelenen sayfalarda, üzerine çalışılan web sitesinin ilk sayfada çıkmasını sağlamak amacı ile yapılan çalışmaların bütününe denir. Diğer bir deyişle SEO, bir web sitesinin değerini arttırma amacı güderek, arama motorlarının kullanıcıları arasında yer alan hedef kitleye yönelik yapılan site içi ve site dışı iyileştirmelerdir. Yapılan iyileştirmeler doğrultusunda hedef kitlenizden daha çok sayıda insana ulaşabilir ve böylelikle daha geniş kitleye neler yaptığınız hakkında bilgiler ulaştırabilirsiniz.
SEO kelimesinin İngilizce açılımı ‘Search Engine Optimization’dır. Öte yandan SEO’nun Türkçesi ise ‘Arama Motoru Optimizasyonu’dur.
SEO Neden Var?
Geleneksel mecralarda yapılan iletişim ve tanıtım çalışmaları her ne kadar belirlenen hedef kitle doğrultusunda planlansa da mesajınızın hedef kitlenizden kimlere ulaştığını belirlemek zordur. Ancak yıllar önce başlayan dijitalleşme süreci ile birlikte markalar mesajlarını doğru zamanda, doğru yerde ve doğru kişilere iletebilme şansı elde etti. Söz konusu süreçte SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) da geniş çerçevede ele alınan dijital pazarlama sürecinin önemli bir parçası olarak ön plana çıktı. Şimdi ‘SEO neden gereklidir?’ sorusunun cevabını netliğe kavuşturalım;
Bildiğiniz üzere günümüzde her çeşit bilgi arama motorlarının bir tık uzağında yer alıyor. İnsanlar aradığı bilgi ile ilgili anahtar kelimeleri arama kutusuna yazıyor. Arama motorları ise kullanıcılarına hakkında bilgi aradıkları konu ile ilgili en alakalı yazıları/siteleri sıralıyor. Ancak arama motorları tarafından yapılan bu sıralama, arama motorları tarafından belirlenen ve dinamik yapıya sahip algoritmalar ile yapılıyor. SEO’nun neden var olduğu sorusunun cevabı da bu noktada ortaya çıkıyor. Hedef kitleye sunulan bilgi, hizmet ya da ürünün hedef kitle içerisinde yer alan maksimum sayıda insana ulaştırılması gerekiyor. Bu sebepten dolayı hem hedef kitle hem de arama motorları göz önünde bulundurularak sitede iyileştirmeler yapılmalıdır. Bu da SEO çalışmaları ile mümkün olduğundan ‘SEO neden var?’ sorusunun genel bir cevabıdır.
Sonuç olarak, yaptığımız aramalarla ilgili en doğru sayfaların ön plana çıkması adına Google kendini sürekli güncellemektedir. Bizlerin de ilk sayfada çıkan sonuçlar arasında yer alabilmek adına gelen güncellemeler doğrultusunda sitemizi optimize etmek üzere SEO çalışmaları yapması gerekmektedir. Dolayısıyla kazan-kazan mantığının olduğu SEO, hem Google hem de bizler için önemlidir.
SEO’ya İhtiyacım Var mı?
‘Neden SEO yatırımı yapmalısınız?’, ‘SEO’ya ihtiyacınız var mı?’, ‘SEO neden önemlidir?’ gibi soruların cevaplarını bulma vakti geldi. Öncelikle SEO çalışmalarının hızlı bir şekilde sonuç vermesini beklememelisiniz. SEO sabır gerektiren, belli bir zaman zarfında etkili ve doğru çalışmalar yapılmasını gerektiren bir süreçtir. Etkili ve doğru çalışmaların yapılmasının ardından ise markanızın web sitesi gözle görülür bir şekilde ve organik olarak arama motorlarının üst sıralarına tırmanmaya başlayacak ve neticesinde uzun vadeli olarak yaptığınız yatırımın geri dönüşünü fazlasıyla sağlayabileceksiniz. SEO’ya neden ihtiyacınız olduğunu daha net anlamanız adına aşağıdaki maddeleri sıraladık:
1) Markalaşma Sürecinizi ve Marka Görünürlüğünüzü Arttırmak İçin
Günümüzde online satın alımlar ağırlık kazanmıştır. Hatta offline satın alımlarda bile tüketiciler öncelikle online araştırmalar yapmaktadırlar. Dolayısıyla yapılan online araştırmalarda hedef kitlenizin önüne çıkmalısınız. Böylelikle sektörünüzde bilinirliğinizi ve hatta zamanla satışlarınızı arttırabilirsiniz. Bilinirliğinizin artması ile birlikte firma adınız sektöre ilgisi olanların karşısına çıktığında tanıdık gelecektir. Bunun yollarından bir tanesi de daha önce de belirttiğimiz gibi dijital pazarlamanın bir parçası olan SEO çalışmalarıdır.
2) Hedef Kitlenize Güvenilir Marka Olduğunuzu Göstermek İçin
Tüketiciler bir konu hakkında araştırma yaparken konu ile ilgili farklı terimlerle araştırma yapar ve arama motorlarında üst sıralara çıkan siteleri inceleme eğilimi gösterir. Aranılan konuyla ilgili farklı aramalarda ön sıralarda çıkmanız marka bilinirliğinizin yanı sıra size duyulan güveni de pekiştirir. Nitekim ön sıralarda çıkmak şirketinizin o alanda ileri olduğu imajı verir.
3) Daha Yüksek Trafik, Daha Çok Satış Yapma Olasılığınızı Arttırdığı İçin
Öncelikle tabi ki web sitenize her girenin alışveriş yapacağı ya da hizmetinizle ilgileneceği garantisi yoktur. Bu biraz da sunduğunuz hizmet ve ürünlerin fiyat-fayda dengesi ile bağlantılıdır. Öte yandan SEO çalışmaları, uzun vadede sayı olarak satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olur. Bir e-ticaret sitesini ele alalım: Söz konusu web sitesinin SEO çalışmaları yapmadan önce günlük ortalama 10.000 tekil ziyaretçi sayısına sahip olduğunu ve günlük hizmet/ürün satış sayısının 1000 olduğunu varsayalım. SEO hizmeti veren ajanslardan destek alınmasının ardından ortalama 3-4 ay sonra, günlük tekil ziyaretçi sayısının 18.000’e kadar yükseldiğini düşünelim. Tabi ki SEO çalışmaları sayesinde kazanılan her ziyaretçinin web sitenize ziyareti satın alımla sonuçlanmayacaktır. Ancak önceden günlük hizmet/ürün satış sayısı 1000 iken, satış sayısının 2000 rakamına yaklaşacağını hayal etmek zor değildir.
4) Daha Az Maliyetle Daha Fazla Geri Dönüşüm Sağladığı İçin
Öncelikle dijital mecrada reklam için yapılan harcamaların genel olarak geleneksel mecrada yapılan reklam harcamalarına göre hem daha az maliyetli hem de daha çok verimli olduğunu belirtmekte fayda var. Dijital mecralarda yapılan iletişim/tanıtım çalışmaları içerisinde de SEO çalışmalarının yerinin çok önemli olduğunu söylemekte fayda var. Nitekim bir insan dijital ortamda gezinirken izlediği bir videonun arasına reklam sıkıştırılmış olması ya da birden banner çıkması her ne kadar kişiselleştirilmiş olsa da can sıkıcı olabilir. Ancak SEO çalışmaları ile hedef kitlenizin arama motorlarında aradığı kategoride markanızın üst sıralara çıkması büyük avantaj sağlayacaktır. Çünkü kişi zaten hizmet verdiğiniz sektörle ilgili aramalar yapıyor olacak ve ziyaret edeceği web sitelerinden bir tanesi sizin markanızınki olabilecek. Beklemediği anda karşısına çıkmadığınız için olumsuz geri dönüşüm olması daha zor olur. Bu noktada sizin verdiğiniz hizmetin ve ürünün kalitesi gibi unsurlar da devreye girmektedir.
5) Verilerin Gücünden Faydalanarak Hedef Kitlenizle Daha Etkili İletişim Kurmanızı Sağladığı İçin
Dijital dünyada gezinen insanlar ardında ayak izleri yani büyük bir data bırakır. Aynı şekilde web sitenizi ziyaret eden kişiler de kendileri hakkında ipuçları bırakırlar. Google Analytics gibi araçlar sayesinde bu verileri anlamlı hale getirebilir ve hedef kitlenize yönelik daha etkili iletişim biçimleri geliştirebilirsiniz. Bunu yaparken hedef kitlenizin hangi anahtar kelimeleri ağırlıklı olarak kullandığını, hangi günlerde ve saatlerde aktif olduğunu, nerede ikamet ettiğini, web sitenizde ne kadar süre vakit geçirdiğini görebilirsiniz.
SEO’da Başarılı Olmak İçin Temeller
Peki markanız için dijital ortamda büyük önem arz eden SEO’da başarılı olmanın sırları nelerdir? Aslında SEO çalışmaları ile ilgili yapılması gereken birçok çalışma bulunmaktadır. Biz yazının bu başlığı altında SEO’ya başlamadan önce yapılması gereken alt başlıkları inceleyeceğiz. Tabiri caizse SEO çalışmalarına başlamadan önce binanın temellerini doğru ve sağlam atmak adına dikkat edilmesi gerekenleri sizler için sıralayacağız.
1) Web Sitesi Yazılımı ve Mimarisi
Site içi SEO çalışmaları arasında SEO uyumlu web sitesi oluşturmak büyük önem arz eder. Bu konuda en çok merak edilen soru ise ‘SEO uyumlu web sitesi özellikleri nasıl olmalı?’dır. Sitenizin eski teknolojilere ait olma durumu devam ettiği sürece arama motorları nezdinde eksi puan alırsınız. Bundan dolayı SEO ile ilgili tüm konularda olduğu gibi SEO uyumlu web sitesi oluşturma sürecinde de hem ziyaretçilerin hem de arama motorlarının istekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çerçevede web sitenizin SEO uyumlu olması için uymanız gereken başlıca kuralları sizler için derledik:
- Sitenizde yer verilen kategorilerin yapısı SEO’ya uygun olmalıdır. Kategori sayfalarındaki başlıklar diğer ürünlere yönlendirici ve harekete geçirici olmalıdır.
- Sitede flash animasyonlara yer verilmemelidir.
- Artık mobil ve tablette internet kullanımı daha yaygın hale gelmiştir. Bundan dolayı web sitenizin mobil ve tablet uyumlu olmasına kesinlikle dikkat etmelisiniz.
- Sitenizde sade ve anlaşılır bir navigasyon ağı oluşturmalısınız. Ziyaretçilerin gözünü yormayan bir tasarım ve karmaşık olmayan bir site yapısı gereklidir.
- Web yazılımcınızdan sade bir yazılım talep etmelisiniz.
- W3C (Worldwide Web Consortium) uyumlu olmalıdır.
- Uygun yapısal veri işaretlemelerine yer verilmelidir.
2) Domain (Alan Adı) Seçimi
SEO çalışmalarında en çok merak edilen konulardan bir tanesi de alan adı seçimi konusudur. Bu konu ile ilgili ‘Domain’in içerisinde anahtar kelime olmalı mı?’, ‘Domain seçimi sıralamayı etkiler mi?’, ‘SEO açısından domain önemli mi?’ gibi soruların cevaplarını yazımızın bu kısmında bulabilirsiniz.
Öncelikle nedenlerini sıralamadan evvel alan adı seçiminin SEO çalışmaları için oldukça önemli olduğunun altını çizmekte fayda var. Domaininizin akılda kalıcı olması önemlidir. Buna bağlı olarak sitenin alan adı hem çok uzun olmamalı hem de çok fazla kelimeden meydana gelmemelidir. Telaffuzu kolay bir domain seçimi ise hem markalaşma açısından hem de akılda kalıcılık açısından önem arz eder. Öte yandan anahtar kelimenize domaininizde yaratıcı bir şekilde yer vermeniz size avantaj sağlar. Diğer yandan ‘.com’ mu yoksa ‘.com.tr’ mi olmalı sorusu cevabı en çok merak edilenler arasında yer almaktadır. Uzantınıza karar verirken gelecek odaklı düşünmenizde fayda var. Satmayı planladığınız ürün ya da hizmeti gelecekte diğer ülkelere de ulaştırma şansınızın olduğunu düşünüyorsanız ‘.com’ kullanmak daha mantıklı olacaktır. Ancak vereceğiniz hizmet ya da sattığınız ürünler için yalnızca bulunduğunuz ülke içindeki hedef kitlenize ulaştırmak istiyorsanız ‘.com.tr’ seçimi daha faydalı olacaktır.
3) Hosting Seçimi
Daha evvel belirttiğimiz gibi web sitenizi ziyaret edenler yalnızca sizin değil, Google’ın da müşterisidir. Bundan dolayı Google, kendi üzerinden arama yapan insanları yönlendirdiği sitelerin maksimum seviyede memnun etmeyi hedefliyor. Web sitenize tıklandığında insanların memnuniyet derecelerini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi de site hızıdır. Nitekim yapılan araştırmalara göre web siteniz yavaşsa, kullanıcı siteniz henüz açılıyorken 3-4 saniye içerisinde web sitenizi terk edip farklı kaynakları tarayabilir. Hosting ve SEO ilişkisi ile ilgili en önemli detaylardan bir tanesi budur. Site hızınızın ne durumda olduğunu görmek için PageSpeed gibi araçları hız ölçümlemede kullanabilirsiniz. Google’ın geliştirdiği bu araçta Google, site hızınızı yükseltmek için tavsiyeler de veriyor. Çıkan sonuçlarda site hızınız 100 üzerinden 80 ve altı çıkıyorsa sitenizin hızını yükseltmeye çalışmalısınız.
Kaliteli hosting seçimi sitenin güvenlik seviyesini de etkiler ve bu da SEO ile hosting seçimi arasındaki bir başka ilişkidir. Yavaş ve güvenlik problemleri yaşayan sunucuları tercih etmeniz halinde arama motorlarında site değeriniz düşer. Hatta geçtiğimiz yıl Google, güvenli hostinge sahip olmayan siteler açıldığında güvenli olmadığına dair ibare çıkacağını açıklamıştı. Bu yüzden SSL sertifikası kullanılabilir hosting tercih edilmesi önemlidir.
4) Güvenlik Sertifikası
Bilindiği gibi arama motorları kullanıcılarının istediği bilgiye rahat ve kolay erişebilmesini sağlamak için sürekli güncellemeler yapmaktadır. Bunların dışında arama motorları için en önemli unsurlardan bir tanesi de kullanıcılarının güvenliğidir. Yazının bu kısmında SEO için SSL (Secure socket layer) sertifikasının önemine değineceğiz.
‘SSL sertifikası nedir?’ sorusu konu ile ilgili en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. SSL sertifikası kısaca, site ve ziyaretçi arasındaki şifre ve kredi kartı gibi kişisel bilgilerin, gizli verilerin ve benzeri önemli bilgilerin şifrelenmesini sağlayan bir güvenlik sertifikasıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi arama motorları kullanıcılarının güvenliğine büyük önem verdiğinden dolayı güvenlik sertifikası SEO’da başarılı olmak için temeller arasında yer almaktadır.
Peki güvenlik sertifikası zorunlu mu? Aslında bu sorunun cevabı hem ‘Evet’ hem de ‘Hayır’dır. Öncelikle güvenlik sertifikası satın almaya yönelik yasal bir zorunluluk bulunmuyor. Öte yandan Google, 2017 Ekim ayında yeni bir kural getirdi. Söz konusu tarihten itibaren güvenlik sertifikası olmayan sitelerde otomatik olarak ‘Güvenli değildir’ ibaresi gösterilmeye başlandı. Bu durum da bir bakıma güvenlik sertifikasının neden aynı zamanda zorunlu olduğunu gösteriyor.
SEO Çalışması Neleri İçerir?
SEO çalışmaları yalnızca web sitenin tasarımı, düzenli ve orijinal içerik üretimi ile ilgili değildir. SEO çalışmaları bunların yanı sıra web sitesinin tasarımı, kullanımının kolaylığı, hızı, bilgilendirici ve faydalı içerikleri gibi birçok detayı kapsamaktadır. Farklı aşamalardan ve alt başlıklardan oluşan SEO çalışmalarını site içi SEO ve site dışı SEO çalışmaları olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Yazımızın bu bölümünde ‘Site içi SEO nasıl yapılır?’, ‘Site dışı SEO nasıl yapılır?’ gibi sorularınızın cevaplarını genel hatlarıyla yanıtlayacağız.
1) Site İçi SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?
Site içi SEO, sitenin yer aldığı sektöre, hedef kitlesine, anahtar kelimelerine yönelik yapılan analizler sonrasında, web sitesinin yazılımı ve tasarımı ile ilgili alanlarda ve SEO uyumlu makale oluşturma gibi hedeflere yönelik yapılan çalışmalar bütünüdür. Kendi içerisinde geniş kapsamlı olan site içi SEO çalışmalarındaki temel amaç, arama motorlarının düzenli olarak revize ettikleri algoritmalarına göre stratejiler geliştirmek ve böylelikle sitenin performansını korumak ve daha da yükseltmektir. ‘Site içi SEO çalışmaları neleri kapsar ve nasıl yapılır?’ sorusunun cevabını maddeler halinde aşağıda bulabilirsiniz:
Title ve Meta Description Tanımlamaları: Title, Türkçe kullanımı ile ‘Başlık etiketi’ arama sonuçlarında çıkan yazınızın, ilgili konuyu arayan kişi tarafından tıklanıp tıklanmayacağını etkileyen en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Başlık etiketinizde ilgili bir anahtar kelimeyi yaratıcı bir şekilde geçirmeniz, arama sonuçlarında sayfanızın tıklanma şansını arttıracaktır. Bunun dışında başlık etiketlerinin uzunluğunun boşluklar da dahil 50-60 karakter olmalıdır.
‘Meta Description’ ise arama sonuçlarında yazı başlığının altında yer alan ve yazı hakkında kısa bir açıklayıcı görevi üstlenen kısımdır. Doğru kullanılması halinde ilgili aramalarda daha üst sıralara yükselmek olasıdır. Meta description kısmındaki açıklamanın maksimum 160 karaktere sahip olması gerekmektedir.
‘H’ Etiketleri Tanımlamaları: ‘H etiketleri’ site içi SEO çalışmalarında önemli olan konular arasında yer almaktadır. H1’den H6’ya kadar olmak üzere 6 çeşit H etiketi bulunmaktadır. Bu etiketler bir yazıdaki ana başlık ve alt başlıklar olarak da tanımlanabilir. H etiket kullanımında en çok dikkat edilmesi gereken detaylardan bir tanesi de bu etiketlerin hiyerarşik bir yapı içerisinde kullanılmasıdır. H1 etiketi yazının ana başlığını temsil eder ve en önemli başlıktır. Önem sırası H6’ya doğru azalmaktadır. H etiketlerinin önemi ise arama motorlarının içeriğinizin ne ile ilgili olduğuna karar vermesinde bu başlıkları da göz önünde bulundurmasından gelir.
URL Yapısı: URL kısaca bir web sitesinin adresi olarak tanımlanabilir. Sitenizin URL yapısının SEO uyumlu olması gerekmektedir. URL tanımı hem hedef kitleniz için hem de arama motorları için okunabilir, sade ve site içeriğiniz ile alakalı olmalıdır. URL’de doğru anahtar kelimenin yer alması sıralamanızı ve tıklanma oranınızı olumlu yönde etkiler.
Site İçi Link İnşası: Site içi link inşası, bir web sitesi içerisinde yer alan yazılarda, web sitesinin konu ile ilgili diğer yazılarına yönlendirme yapan linklere yer vererek kullanıcılara bir nevi navigasyon işlevi sağlayan çalışmalardır. Yapılan yönlendirmeler mutlaka konu ile ilgili olmalıdır. Site içi link inşasının doğru ve etkili bir şekilde kullanılması site içi SEO çalışmalarında önemli bir yere sahiptir.
Görsel SEO: Dijital mecrada, basılı mecralarda olduğu gibi görsel kullanımı büyük bir önem taşır. Doğru kullanılması halinde özellikle kullanıcı deneyimini geliştirdiği söylenebilir. Hem yazı hakkında genel bir izlenim verir hem de yazıyı daha okunabilir kılar. Optimize edilen görseller özellikle görsel aramalarda üst sıralara çıkmanıza ve oradan okuyucuları sitenize yönlendirmenize yardımcı olabilir. Görsel SEO için uyulması gereken başlıca kurallar şu şekildedir:
- Tıpkı içerikte olduğu gibi görsellerde de orijinal olmak SEO açısından büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı stock fotoğraflar kullanmaktan kaçınmalısınız.
- Yer verdiğiniz görseller mutlaka içerik ile alakalı olmalıdır.
- Google her daim kullanıcı deneyimini ön planda tuttuğu için yazılarınızda yer verdiğiniz görseller kaliteli ve yüksek çözünürlüklü olmalıdır.
- Telifli fotoğrafları kesinlikle kullanmamalısınız. Bu durumdan sakınmak için görsel aramalarınızda ‘Telifli fotoğrafları gösterme’ seçeneğini işaretleyebilrisiniz.
- Yazınıza koyacağınız görselleri mutlaka isimlendirmelisiniz. Bu isimlendirme görselin anlattığı ile alakalı olmalıdır. Örneğin; mavi-kupa-bardagi.
- Yazılarınızda yer vereceğiniz görsellere mutlaka açıklama metinleri eklemelisiniz. Örneğin; ‘2018 Model Lada Niva’.
Görsel Optimizasyon:
- Görselin yer alacağı alan ile görselin boyutu uyuşmalıdır. 300×300 büyüklüğünde bir alanda 600×800 büyüklüğünde bir görsele yer verilirse site hızı olumsuz olarak etkilenir. Bu durum kaliteyi de etkiler.
- Görsellerin kalitesi de görsel optimizasyon açısından önemlidir.
- Görsel optimizasyon açısından görsellere alt başlık mutlaka eklenmelidir.
- Görselleri next-gen formatında ayarlayın: JPEG 2000, JPEG XR, and WebP gibi formata sahip olan görseller, PNG-JPEG gibi formatlı görsellere kıyasla daha iyi sıkıştırma sağlamaktadır. Bu da daha hızlı sayfa yüklemeleri ve daha az veri tüketimi anlamına gelmektedir.
Tarama Hatalarının Giderilmesi: Tarama hatası, arama motorlarının web sitelerin belli sayfalarına ya da tamamına ulaşamaması durumudur. Tarama hatalarının giderilmemesi sonucu web sitelerinde düşüşler gözlenebilir ve site içi trafikte azalmalar yaşanabilmektedir. Tarama hataları site hataları ve URL hatası olmak üzere iki farklı sebepten meydana gelmektedir.
Doğru Yönlendirme Komutlarının Kullanımı: Özellikle 301 yönlendirme işlemi SEO çalışmaları için çok önemli unsurlardan bir tanesidir. 301 yönlendirme, Google botlarına bir URL’nin başka bir URL’e kalıcı olarak yönlendirildiğini anlatan komuta verilen addır. Çeşitli nedenlerle farklı bir domaine geçme kararı alınmasının ardından, SEO çalışmalarının etkisini kaybetmemesi adına kesinlikle yapılması gereken çalışmalardır.
Site Açılış Hızı Optimizasyonu: Site açılış hızı optimizasyonu, kullanıcıların bir siteye girdiklerinde sayfaların olabildiğince hızlı yükselmesine yönelik yapılan çalışmaların bütünüdür. Buradaki amaç kullanıcıları ve dolayısıyla da Google’ı mutlu etmektir. Site açılış hızı günümüzde arama motorları tarafından önem verilen konular arasında yer alıyor. Nitekim birçok insan 3 saniyede açılmayan bir siteyi hemen terk edebiliyor. Google da kullanıcılarına en doğru bilgiyi en hızlı bir şekilde vermeyi amaçladığından dolayı, sitenizin açılış hızı optimizasyonu SEO çalışmaları açısından önem kazanıyor. Site açılış hızı optimizasyonu genel hatlarıyla şu şekilde yapılmaktadır:
- İlk adımda sitenin açılış hızını olumsuz etkileyen faktörlerin tespiti yapılmalıdır. Bunun için Google PageSpeed Insight gibi araçlardan yararlanılabilir
- Google PageSpeed Insight gibi araçlar siteniz ile ilgili bir rapor hazırlar ve raporda site hızını arttırmanız için neler yapmanız gerektiğine yönelik önerilerini sıralar. Bunu yaparken de sitenizi hız konusunda 1-100 arasında puanlandırır.
- Gerekli tespitlerin yapılmasının ardından site içindeki görsellerin optimizasyonundan işe başlanabilir. Önceki başlıklarda bu konuyu detaylı olarak ele aldığımızdan dolayı burada tekrar etmiyoruz.
- JS, CSS dosyalarınızı ve görsellerinizi optimize ederek, sitenizin açılış hızını arttırabilirsiniz.
Önbellekleme sistemine yer vererek sitenizi tarayıcının ön belliğine kaydedebilir ve böylelikle site açılış hızınızı arttırabilirsiniz.
Metin Yoğunluğu Kaynaklı Kopya İçeriğin Temizlenmesi: Düşük intihalli (kopya olmayan) içerik üretimine önem verilmelidir. Web sitenizde ürettiğiniz içerikler düşük seviyede bir intihale sahip olmalıdır. Bir diğer deyişle orijinal içeriklerden meydana gelmelidirler. Ürettiğiniz metnin orijinalliği ne kadar yüksek olursa arama motorlarında yer alacağınız sıranın daha yüksek olma ihtimali o kadar artar. Bundan dolayı metin tamamlandıktan sonra intihal, yani orijinalliği ölçen ‘Copyscape’ gibi araçlar kullanılmalı ve ortaya çıkan neticenin ardından gerekli revizeler yapılmalıdır.
Yazılım Kaynaklı Yinelenen İçerik, URL Sorununun Giderilmesi: Burada belirtilen yinelenen içerik yazılım ve teknik SEO eksikliklerinden kaynaklanmakta olup; yayınladığınız bir içeriğe farklı URL’ler aracılığıyla da ulaşılması durumudur. Bunun en büyük sebebi ise Canonical etiketi kullanımının eksikliği ve sitemap.xml dosyasının yanlış yapılandırılmasıdır.
Tüm İçeriklerin SEO ve Hedef Kitle Odaklı Şekilde Hazırlanması: SEO uyumlu makale üretimi site içi SEO çalışmaları arasında yer alan en önemli kurallar arasında yer almaktadır. Site sahiplerinin temel amacı en doğru hedef kitleden daha çok sayıda insana ulaşmaktır. Bu konuda arama motorlarının sitenizi iyi tarayabilmesine ve tanıyabilmesine yardımcı olmalısınız. Bundan dolayı SEO uyumlu makale oluştururken hedef kitle ve anahtar kelime analizini doğru yapmak ve uygulamak çok önemlidir. Böylelikle arama motorlarının kullanıcılarına en doğru bilgiyi en hızlı bir şekilde iletmenize katkınız olur ve ödüllendirilirsiniz.
Yani, her şeyden önce hedef kitlenizin ne istediğini, istediği hizmeti/ürünü nasıl temin etmek istediğini, nelerden hoşlandığını bilmeniz gerekir ki o doğrultuda strateji geliştirip hedef kitlenizin gözünde daha değerli bir konuma yükselebilesiniz. Bu kapsamda strateji geliştirmeniz arama motorlarının da gözüne girmenizi sağlar ve netice itibarıyla sizi hedef kitlenizden daha çok sayıda insanla buluşturur.
İçeriğin Zenginleştirilmesi: Daha kaliteli ve zengin içerik her zaman arama motorlarının dikkatini çeker. SEO uyumlu makale hazırlarken tüm aşamalarda olduğu gibi hedef kitle göz önünde bulundurulmalıdır. İçeriği zengin tutmak adına tekrarlardan kaçınmalı ve uygun görsellerle, videolar ile, infografiklerle içeriğinizi zenginleştirmelisiniz.
Kullanıcı Deneyimi Analizleri Doğrultusunda Site İçi Geliştirmelerin Yapılması: İlk önce kullanıcı deneyimini oluşturan kavramları sıralamak faydalı olacaktır:
- Kullanılabilirlik
- Yararlılık
- Kullanıcı arayüzü
- Doğru içerik
Tüm bu koşulların nasıl sağlanacağına yazı boyunca değinildi. Kullanıcı deneyimini iyileştirmenin SEO açısından önemini de tekrarlamaya gerek yok. Bunun yerine kullanıcı deneyimi analizinin nasıl yapıldığından kısaca bahsedebiliriz.
İnternet üzerinde kullanıcı deneyimini ölçümleyebileceğiniz birçok araç mevcuttur. Kullanılan bu yöntemler sayesinde kullanıcılarınızın web sitenizde ne kadar süre geçirdiği, hangi sayfalardan daha çabuk ayrıldığı gibi soruların cevaplarını bulur ve bu doğrultuda iyileştirici stratejiler geliştirebilirsiniz. Kullanıcı deneyimini ölçümlemede genellikle Google Analytics,Yandex Metrica, Hotjar ve A/B testleri kullanılmaktadır.
Yerel SEO ve Bölgesel Hedefleme Optimizasyonunun Yapılması: Yerel SEO, işletmelerin online ortamda ürün ya da hizmetlerini belli bir bölgedeki potansiyel müşterilerine ulaşmak adına yapılan çalışmaların bütünüdür. Özellikle mobil kullanıcıların konum bazlı arama yaptıkları düşünülünce lokal SEO çalışmalarının önemi ortaya çıkar.
Yerel SEO çalışmaları kapsamında Google My Business ile beraber diğer arama motoru ve önemli dizinlerde işletme kaydı, yerel lokasyonlu backlink, müşteri yorumlarına yer verme gibi çalışmalar yapılabilir.
2) Site Dışı SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?
Site dışı SEO, site dışındaki kaynaklardan alınan linkleri ve site dışı tüm tanıtımlar kapsayan çalışmalara verilen addır. Site dışı SEO çalışmaları kapsamında ‘Backlink’ çalışmaları önemli bir yer kapsamaktadır. Sektörünüzle alakalı olan ve arama motorları nezdinde otoritesi ve güvenirliği yüksek olan kişi veya web sitelerin sizin sitenizi ya da herhangi bir yazınızı referans alarak içerik oluşturması sitenizin alanındaki otoritesini arttıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus alınan backlinklerin niceliğinden ziyade niteliğidir. Bir başka önemli konu da backlink alınan sitelerin sizin sitenizle alakalı olması gerekmektedir. Backlink fırsatlarını yalnızca diğer web siteleri üzerinden değil, sosyal medya üzerinden de değerlendirebilirsiniz. Peki backlink çalışmaları neden bu kadar önemlidir? Cevabı basit; tüm arama motorları otoritesi yüksek olan kaynaklar tarafından referans/kaynak olarak gösterilen web sitelerin sıralamalarını yükseltme eğilimi göstermektedir.
Şimdi de site dışı SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken temel kriterleri ve bu kapsamda yapılabilecek çalışmaları genel olarak özetleyelim:
- Backlinkleri sizinle aynı sektör ve mecrada yer alan kaynaklardan edinmeye gayret edilmelidir.
- Sırf backlink almış olmak için almayın. Düşük profilli kaynaklardan backlink almamaya dikkat etmelisiniz.
- Benzer içeriğe sahip ,güçlü sitelerden backlink alınmaya gayret etmelisiniz.
- Backlinklerin doğal olarak kazanılması için sponsorluk anlaşmaları ya da içerik pazarlamasına yoğunlaşmalısınız.
- Aynı alanda yer alan rakipler analiz edilmeli ve link inşalarını nasıl yaptıklarına dikkat etmelisiniz.
- Site dışı SEO çalışmaları kapsamında sosyal medyadaki çalışmalar da önem arz eder. Nitelikli içerik üretmek üzere halihazırdaki sosyal medya hesaplarınızdan ya da yeni açacağınız hesaplardan siteniz ile samimi paylaşımlar yapabilirsiniz.
- Yan blog sayfaları açıp, kaliteli içerikler paylaşabilir ve bununla birlikte ana sitenizle ilgili yönlendirmeler yapabilirsiniz.
SEO’da Başarılı Olmanın Püf Noktaları
SEO çalışmalarında başarılı olma yolunda yerine getirilmesi gereken onlarca kriter bulunmaktadır. Nitekim yazının başından itibaren anlayacağınız üzere SEO çalışmaları, site içi SEO çalışmaları ve site dışı SEO çalışmaları başlıkları altında olmak üzere dikkat edilmesi gereken birçok detayı kapsamaktadır. Arama motorlarının önem gösterdiği ve dinamik yapıda olan bu kriterlerin hepsine uyumlu şekilde strateji geliştirmek uzun vadeli daha iyi sonuçları beraberinde getirir. Dolayısıyla SEO’da başarılı olmanın püf noktalarından bir kısmını dikkate alıp bir kısmını ihmal etmek başarıya ulaşma hızınızı yavaşlatır. Peki SEO’da başarılı olmak için neler yapılmalıdır? Gelin birlikte bu sorunun cevabını inceleyelim:
1) Fayda Sağlayan ve Özgün İçerik Üretimi
Web sitenizin belki de en önemli sorunu fayda sağlayan ve özgün içerik üretimi olacaktır. Nitekim bu ziyaretçilerinizle doğru ve etkili bir iletişim kurmanın en önemli kurallarından bir tanesidir. Öncelikle SEO uyumlu makale üretimi gayesiyle manipülasyon yapılmamalıdır. Daha açıklayıcı bir ifadeyle, arama motorlarında üst sıralara tırmanmak ve ilk tıklanan web sitelerden bir tanesi olmak için makalede kendinizi tekrar etmemeli ve makalenizi anahtar kelimelerle doldurmamalısınız. Doğru anahtar kelime seçimi ve kullanımı tabi ki önemlidir ancak abartılı bir şekilde makalenin her yerine serpiştirilmemelidir. Anahtar kelimeleri bolca kullanarak ve yazıda kendinizi sürekli tekrar ederek gerçekten arama motorlarında üst sıralara tırmandığınızı varsayalım. Bunun neticesinde ziyaretçi sayınız artacaktır ancak o ziyaretçi içeriğinize genel olarak bir göz attığında ve fayda sağlayan bir içerik olmadığına kanaat getirdiğinde sitenizden hemen ayrılacak ve Google nezdinde değeriniz düşecektir. Nitekim sizin satmaya çalıştığınız ürün/hizmeti ya da verdiğiniz bilgileri satan ve veren onlarca farklı kaynak daha var. Sizde bulamadığını başka yerlerde ararlar ve sonuç olarak arama motorları bu durumu tespit eder ve hanenize eksi puan yazılır. Şu açık ve net ki günümüzde büyüklüğü farketmeksizin tüm şirketler tüketici ve kullanıcı deneyimini ön plana almaktadır. Siz de öyle yapmalısınız! Hedef kitleniz ne istiyorsa onu verin.
2) Zengin İçerik Kullanımı
Bir önceki maddede belirttiklerimizden yola çıkılarak yazıların çok kısa olması gerekliliği sonucuna varılmasın. Yazı içinde kendini tekrar etmemek önemli ancak eğer yazılabilecek daha fazla şeyler varsa makaleye bunlar da eklenmeli. Makaleye başlanmadan önce ana ve alt başlıklar olarak bir plan oluşturulup, bu doğrultuda ilerlenmesi fayda sağlayan bir yol olabilir. Kısaca, her makalenin ve konunun bir doyum noktası vardır. Bu doyum noktasını yakalamak önemli olmakla birlikte abartılı bir şekilde aşmamak da önemlidir.
SEO uyumlu makalenin içeriği ile ilgili bunların dışında düzenli olarak içerik üretiminin fayda sağlayacağı aşikardır. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken nokta, düzenli içerik üretimi yapmaya çalışırken başlık olarak farklı ancak konu olarak kendini tekrar eden yazılar yazmamaktır. İçeriği zenginleştiren faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Görseller her zaman dikkat çekicidir ve doğru kullanılması halinde yazıları tamamlayıcı bir özelliği vardır. Öte yandan konu ile ilgili ipuçları verir. Görselleri koyarken görsellere alt metin koymayı da unutmamalısınız.
Yazı içerisine doğru yerlere konu ile alakalı linkler yerleştirmeniz kullanıcılarınıza faydalı olur.
Bilimsel bir konu hakkında yazı yazıyorsanız verilere ve referanslara yer vermeniz yazınızın inandırıcılığını arttırır.
Zengin içerik yalnızca uzun metinler olarak algılanmamalıdır. Okuyucunun daha kolay ve akıcı bir şekilde okuyabilmesi için maddeler kullanılmalı ve imla kurallarına dikkat edilmelidir.
İçeriği oluştururken hedef kitleniz ile empati kurmalısınız. Böylelikle onlara istedikleri tüm bilgileri büyük oranda verebilirsiniz.
3) İçerikte Anahtar Kelime Zenginliği ve Anlaşılır Bir Dil Kullanmak
İçerikte doğru anahtar kelimeleri kullanmak hedef kitleden daha çok sayıda kişiye ulaşabilmenin anahtarlarından bir tanesidir. Doğru anahtar kelimeleri bulmak için Google Trends gibi araçlardan faydalanılabilir. Anahtar kelime analizi ile yazmak istediğiniz konu hakkında insanların ne tarz bilgilere daha çok ihtiyacı olduğunu öğrenir ve doğru kullanımla bu bilgiyi hedef kitleye daha efektif olarak iletebilirsiniz. Öte yandan anahtar kelimeye yer vereceğiniz yer kullanacağınız anahtar kelime için mutlaka uygun olmalıdır. Sırf anahtar kelime kullanmak için anlatım biçimini bozmak doğru olmaz. Buna ek olarak anahtar kelime yoğunluğunun %3 civarlarında olması gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.
Anahtar kelime konusunda long tail ve semantik anahtar kelimelere de değinmeliyiz. Rekabetin yoğun olduğu short-tail anahtar kelimelerden ziyade başarılı olmanın daha gerçekçi olduğu long-tail anahtar kelimelerin kullanımı daha yaygındır. Nitekim Google’da yapılan aramaların yüzde 70’i uzun kuyruklu anahtar kelimelerden meydana gelmektedir. Örneğin; seyahat sigortası ile ilgili bir yazı hazırlanacağını varsayalım. Üzerine çalışılan site özellikle büyük ölçekli değilse seyahat sigortası gibi rekabetin çok yüksek olduğu anahtar kelime üzerine çalışmak çok da faydalı olmayabilir. Bunun yerine diğer anahtar kelime türevlerini bulmaya gayret etmek daha mantıklıdır. Bu doğrultuda ‘Yurtdışı seyahat sigortası genel şartları’ gibi bir long-tail anahtar kelime kullanmak daha yararlı olabilir.
Semantik ise kelime anlamını olarak kısaca anlam bilimi olarak tanımlayabiliriz. Semantik anahtar kelime ise bir kavramı tanımlarken, o dili paylaşanların da paylaştığı ve bildiği yan anlamlar kullanarak anahtar kelime üretmektir. Örnek olarak Sezen Aksu’nun ‘Minik Serçe’ olarak tanımlanmasını verebiliriz.
SEO uyumlu makalelerde en önemli noktalardan bir tanesi de yazı içerisinde kullandığınız dildir. Hedef kitlenin her zaman ön planda tutulması bu konuda da önemlidir. Otomotiv sektörünü takip eden kitlenin genel özellikleri ile seyahat/fotoğrafçılık sektörlerini takip eden kitleler birbirinden farklıdır. Her iki grup için de standart ve aynı dil yapısını kullanamazsınız.
Bunun dışında makalelerinizde genel olarak uzun paragraflardan ve cümlelerden kaçınmaya dikkat etmelisiniz. Okunabilirliği yüksek tutarak ziyaretçilerinizi sitenizde daha uzun süre tutabilirsiniz. Bu da sizin konuyu anlatış biçiminize, yazıların içine koyduğunuz görsellere, madde halinde anlatımlarınıza bağlıdır. Çünkü siteye giren kişi direk okumaya başlamadan evvel genel olarak okunabilir bir yazı mı diye kontrol ederler. Yaratıcılığınızı kullanarak okumayı onlar için keyifli hale getirebilirsiniz.
4) Hız Faktörü
Google her daim kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutmaya gayret eder. Siz de kendi web sitenizin ziyaretçilerini her açıdan memnun etmek durumundasınız. Bunu sağlayan koşullardan bir tanesi de hızdır. Hangimiz yavaş bir sitede ilgilendiğimiz konu veya ürün ile ilgili detayları incelemek ister? Cevap basit; yavaş bir web sitesinde kaybolmaktansa hemen oradan ayrılıp arama motorundaki diğer sonuçlara göz atarız. Bundan dolayı da arama motorları hızı yavaş olan siteleri, SEO konusunda diğer yeterlilikleri sağlasa da üst sıralara çekmeye yanaşmaz. Yani web sitenizin hızı çok önemlidir çünkü günümüz modern dünyasının her alanında ve anında olduğu gibi özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar işlerinin hızlı ve pratik halledilmesini ister. Siz bunu karşılayamazsanız çözümü başka yerde ararlar.
Öte yandan hızın önemi genel olarak çok yüksek olmakla birlikte sektöre ve hedef kitleye bağlı olarak önemi diğer unsurlara göre daha az olabilir. Örneğin; haftasonu önemli bir davet var olduğunu ve kombininizi daha önceden kafanızda planladığınızı varsayalım. Ancak haftasonu giymeyi planladığınız ayakkabı ile ilgili bir sorun fark ettiniz ve hemen uygun ayakkabı modelleri bakmaya başladınız. Bu durumda ziyaret ettiğiniz sitelerin hızı çok da umrunuzda olmayabilir ve tek odağınız fiyat-fayda açısından en uygun ayakkabı modelini bulmak olacaktır.
5) Kullanıcı Deneyimine Uyumluluk
Bir kişinin bir ürün ya da hizmetlerden faydalanma sürecinde olumlu ya da olumsuz olarak deneyimlediklerinin toplamına kullanıcı deneyimi denir. SEO açısından ise kullanıcı deneyimi ziyaretçilerinizin web sitenizde geçirdiği süre içerisinde neleri tecrübe ettiklerini belirten bir terimdir. Kullanıcı arayüzü ise hedef kitle göz önünde bulundurularak tasarımcılar tarafından hazırlanan ve görselliğin ön plana çıktığı bir arayüzdür. İngilizcesi ‘User Experience’ (UX) olan ve birbiriyle çok karıştırılan kullanıcı deneyimi ile kullanıcı arayüzü ‘User Interface’ (UI) kavramları arasındaki ilişkiye de değinmekte de fayda var. Her iki kavramnı da birbiriyle ilişkisi vardır. Nitekim kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü arasındaki fark sarı renkteki bir boya ile boyayı meydana getiren maddelerin farkını anlatmaya çalışmak gibi olur. Öte yandan kullanıcı arayüzü kullanıcı deneyiminin bir alt başlığı olmamakla birlikte, kullanıcı deneyiminin bir parçasıdır.
Peki sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını derinlemesine etkileyecek kullanıcı deneyimine uyumluluk başlığı altında toplanabilecek faktörler neler olabilir? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabını arayalım:
- Web sitenizin tasarımı kullanıcının gözüne güzel ve faydalı gözükmeli,
- Kullanıcı deneyiminin arttırılmasında site içi menü yerleşimi ve navigasyon rahat olmalı,
- Web sitesi ile ilgili kararlar hedef kitlenin beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde alınmalı,
- Site hızı yüksek olmalı,
- Siteye giren ziyaretçilere fayda sağlanılmalı,
- Ürün ya da hizmet ile ilgili detaylar hedef kitleye anlatılırken belirsizlikten kaçınılmalı,
- Ziyaretçi profiliniz en çok hangi tarz haberlere giriyorsa ve ilgi gösteriyorsa o yönde içerikler çoğaltılmalı,
- Site içi linkleme ilgili ve işe yarayacak konularda, müşteriye rehber olmak amacı ile yapılmalıdır.
- Web sitesinde yer alan tüm fonksiyonlar çalışmalı ve eksik içerik kaynaklı sorunlarda gerekli uyarıları vermelidir.
- Kullanıcı deneyimine ait öne çıkan kriterler sektöre ve hedef kitleye göre farklılık gösterebilir.
6) Bilinirlik ve Sosyallik
Web sitenizin kurulma amacı kar güdüyorsa yüksek ihtimalle bir ürünü ya da hizmeti tanıtmaya yöneliktir. Amacınız doğrultusunda veriminizi yükseltmenin yolu ise bilinirlikten ve sosyallikten geçer. Bilinirliği arttırmanın tek yolu bu yazıdan da anlaşılacağı gibi reklam değildir. Online ortamda reklam kısa sürede faydalı sonuçlar doğurabilir ancak hem geçici hem de yüksek maliyetlidir. Yazı boyunca değindiğimiz konular uygulandığı takdirde zaman içerisinde web siteniz organik olarak büyür ve sonuçları kalıcı olur. Bu da bilinirliğinizi arttırır ve hedefinizi yakalamanızda yardımcı olur.
Diğer yandan günümüz dünyasında bilinirlik arttırmanın en etkin yollarından bir tanesi sosyal medya olmuştur. Hizmetinizi ve ürünüzü anlatan web sitenizin tanıtımını sosyal mecralara da taşıyabilir ve böylelikle bilinirliğinizi daha fazla arttırmış olursunuz. Bunun yolu da sosyal medya hesaplarında kaliteli, orijinal ve ilgi çekici paylaşımlar yapmaktan geçer. Sosyallik için bir diğer önemli unsur da web sitenizin yer aldığı her platformda kullanıcılarınızla etkileşim halinde olmaktır. Web sitenize ya da web sitenizin tanıtımının yapıldığı sosyal medya hesaplarınızda bir yorum almanız halinde bu kişiyle etkileşime geçmelisiniz. Soru soruyorlarsa cevabını vermeli, olumlu ya da olumsuz eleştiri yapıyorlarsa da geri bildirim vermelisiniz. Bu ziyaretçilerinizin de hoşuna gider ve sizin web sitenizi düzenli olarak takip eden ve hatta başkalarına öneren sadık ziyaretçi kitlesi edinmiş olursunuz.
Sonuç
Alt başlıklara ayırıp, maddelendirdiğimiz ve görsellerle desteklediğimiz bu uzun yazımızın sonuna geldik. Özellikle SEO ile ilgili pek bir bilgisi olmayan kişilere yönelik hazırlanan ‘SEO’ya giriş’ temalı bu yazıyı okumaktan umarız keyif almışsınızdır. SEO ile ilgili merak ettiğiniz daha fazla detayı blog kısmında bulabilirsiniz.
SEO çalışmaları ile ilgili herhangi bir sorunuz olursa SEO uzmanına sor kısmından bizlere danışabilirsiniz.
Hasan Ali Kaldıraç
08/10/2018berbat olmuş sadece laf salatasından ibaret bir yazı
Stratejik SEO
09/10/2018Merhaba Hasan Bey;
Eleştiriden ziyade olumsuz düşüncenizi belirtseniz de yorumunuz için teşekkürler. Anladığımız kadarıyla belirli bir bilgi dağarcığının üzerindesiniz ki, bu içerik size sıkıcı ve boş gelmiş. Ancak yazı içeriğinde de belirttiğimiz gibi ” …Özellikle SEO ile ilgili pek bir bilgisi olmayan kişilere yönelik hazırlanan ‘SEO’ya giriş’ temalı …” yazımız başlangıç seviyesine hitap etmekte ve bu kitle için hazırlanmıştır. Zaten yazının başlığının SEO Nedir diye başlaması da bunu göstermektedir.
Yorumlarınızın bizlere ve diğer okuyuculara katkı sağlaması için olumsuz da olsa şikayetlerinizin sebebini belirtmeniz daha faydalı olacaktır.
Tolga Mustafa B.
09/10/2018Merhaba,
Doğru bilgilerle harmanlanmış emek kokan bir yazı. Teşekkürler. Ben biraz ukala olduğumdan ya da tembel sadece başlıkları okudum, sektörü çok yakından takip ettiğim için hep aynı başlıkları görmekten oluyor bu biliyorum. Doğru mu değil aslında ama bir şey kaçırdığımı da sanmıyorum. Bazen başlıklar bitiyor değil mi? Farklı özel başlıklar üretmek yerine SEO başlığı içine tüm önemli h2 başlıkları da doldurmuşsunuz. Bende son zamanlarda bunu oldukça sık yapıyorum. Bu taktik 3-4 aydır çok işe yarıyor doğrusu. Değerli okuyucularınız burayı okursa iyi bir de sır elde edecek 🙂 Bende meslektaşıma nacizane birNC’de SEO çalışanı olarak yorum yazarak destek olayım istedim. Yorum backlink için kötü diyorlar ama ben böyle SEO hakkında tüm doğru bilgileri içinde barındıran yazıdan yorum da olsa backlink almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Eminim 3-4 ay sonra faydasını göreceğim.
Umarım yeni SEO’cularla yazınız buluşur ve profesyonel, dürüst insanlar bu bilgileri kullanır.
İşlerinizde üstün başarılar dilerim.
Stratejik SEO
09/10/2018Merhaba Tolga Bey;
Açık sözlülüğünüz ve yazıya olumlu katkınız için teşekkürler. Aslında amacımız anahtar kelimelerle dolu başlıklar oluşturmaya çalışmak değildi. Ama konu SEO ve sektörümüz de SEO olunca; başlıkta anahtar kelime geçirmemekte zor iş 🙂 Normal şartlarda farklı kişi ve kurumların markasına yer vermemekteyiz ama blogunuzla sektöre katkılarınız ile sizlerden de faydalanmak isteyenler olabilir diye silmek istemedik 🙂