Teknik SEO Kontrol Listesi

Bu haftaki blog yazımızda teknik SEO kavramını ve teknik SEO kontrol listesini ele alacağız. Site içi SEO çalışmalarının önemli bir parçası olan teknik SEO kısaca, arama motorlarının web sitenizi kolay bir şekilde tarayabilmesini, indeksleyebilmesini, anlamlandırılmasını sağlayan çalışmalar bütünüdür. Teknik SEO kavramı ise çoğunlukla yazılımsal olmakla birlikte, içeriksel yöne de sahiptir. Bu durumu ‘Teknik SEO kontrol listesi’ başlığı altında ele aldığımız konularda daha net görebileceksiniz. Geniş kapsamlı olduğundan teknik SEO açısından problemleri çok olan bir sitenin başarıya ulaşması pek mümkün değildir. Öte yandan doğru stratejilerle doğru bir şekilde uygulanan teknik SEO çalışmaları ile web sitenizin performansını ve buna bağlı olarak da arama motorlarının nezdindeki değerini yukarı taşıyabilirsiniz.

Teknik SEO Kontrol Listesi

Site içi SEO çalışmalarında önemli bir yer tutan teknik SEO çalışmaları kendi içerisinde de çeşitlere ayrılmaktadır. Yani teknik SEO epey geniş kapsamlıdır. Bu konu ile ilgili yaptığınız araştırmalarda denk geldiğiniz teknik SEO kontrol listesi ise teknik SEO’nun kapsamını yansıtır. Biz de bu başlık altında teknik SEO çalışmaları kapsamında yapılması ve dikkat edilmesi gereken işlemleri sıralayıp açıklayacağız.

Oluşturduğumuz teknik SEO kontrol listesi hiyerarşisi, sitenin canlı ortalama alınmadan önce, yapılması gereken önceliğe göre oluşturulmuştur.

Mobil Uyumlu Site Yapımı ve Responsive Kavramı

Google artık sitelerin mobil uyumlu olmasına büyük önem gösteriyor. Nitekim yakın geçmişte yapılan bir açıklama ile artık site sıralamalarının mobilde sunduğu deneyim kalitesine göre (Mobil Öncelikli İndeksleme) yapılacağı belirtildi. Bunun ana sebebi ise dünya genelinde günlük internet kullanımının payında mobil kullanımın payının giderek artmasıdır. Web sitenizin mobil uyumluluk seviyesini ölçmek adına aracını kullanabilir ve çıkan sonuçlar neticesinde optimizasyonlar yapabilirsiniz. Aşağıdaki test aracı üzerinden web sitenizin mobil uyumluluğunu kolayca test edebilirsiniz. Bunun için test edilecek sayfanın URL’sini test aracındaki ilgili kısma yapıştırmak ve enter tuşuna basmak yeterlidir. Aşağıda gördüğünüz gibi sayfa mobil uyumlu bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte detaylı raporu ‘Ayrıntıları görüntüle’ kısmından görüntüleyebilirsiniz.

Teknik SEO Kontrol Listesi

Alan Adı Tercihinin Belirlenmesi ve WWW Yönlendirmesi

Bir sayfa silindiğinde, URL yapısı değiştiğinde ya da farklı bir domaine geçiş yapıldığında URL’ler yeniden yönlendirilmelidirler. Yönlendirme kullanılması gereken yerlerden bir tanesi de www kullanmak isteme ya da istememe durumlarında ortaya çıkar. Eğer bu ve benzeri bir değişiklik yapmayı planlıyorsanız tüm yönlendirmelerin aynı sayfaya çıkması gerekmektedir. www yok ise, www olarak yazıldığında da sayfa ana linke yönlenmeli, HTTPS’ye geçiş yapılmış olsa bile URL, HTTP olarak yazıldığında bile sayfa ana linke yönlenecek şekilde ayarlanmalıdır.  Kullanmak istediğiniz URL yolunun şu şekilde olduğunu düşünelim: “ https://www.stratejikseo.com ”. Buna denk gelebilecek aşağıdaki örneklenen türevler ile adres yazıldığında, yukarıda belirlenen adresin açılması, 301 ile gerekli yönlendirmelerin yapılması gerekmektedir.

  • https://www.stratejikseo.com
  • https://stratejikseo.com
  • https://stratejikseo.com
  • https://www.stratejikseo.com/
  • https://stratejikseo.com/
  • https://www.stratejikseo.com/index.php

Hreflang Yapılandırması

Hreflang meta etiketi, uluslararası hedeflemesi olan site sayfalarında yer alması gereken önemli etiketlerden bir tanesidir. Eğer bir site farklı dil versiyonlarına sahipse bunu Hreflang etiketi aracılığı ile Google’a bildirmelidir. Bu etiketin kullanımı sayesinde söz konusu sitenin spesifik olarak hangi dilleri hedeflediği Google’a bildirilmiş olunur. Hedeflenen ülke ya da ülkeler ile ilgili de durum aynıdır. Hedeflenen dil(ler) ve ülke(ler) ile ilgili hreflang etiketi kullanıp Google’a bildirmemeniz durumunda Google söz konusu sitenin tüm dünyayı hedeflediğini varsayar. Hreflang etiketinin yanlış kullanımı durumunda da sorunlar ortaya çıkar.

Birden fazla dile ait bir web sitesi içeriğine sahip olduğunuzda Hreflang etiketinin kullanımı önemli hale gelmektedir. Bununle beraber yurtdışı SEO çalışmalarınızda dikkat edilmesi gerekenlerle alakalı daha fazla bilgiye sahip olmak için aşağıdaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

HTTPS’e Geçiş Yapma

Teknik SEO çalışmaları kapsamında HTTPS’e geçiş yapmayı unutmamalısınız. HTTP’den HTTPS’ye geçiş yapmanın ilk getirilerinden bir tanesi güvenliktir. Öte yandan SEO açısından da web sitesine katkıda bulunur. Dolayısıyla bu geçişi sağlayarak web sitesine iki önemli konuda artı puanlar kazandırılabilir. HTTPS’e geçiş yapılması ile alınan SSL sertifikası sayesinde hem site, hem de ziyaretçi dataları şifreli olarak korunmaya başlar. HTTPS’e geçmek için birçok nedeni daha önceki blog yazılarımızda anlatmakla beraber, HTTPS’e geçiş aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri aşağıdaki bağlantı aracılığıyla inceleyebilir ve aşama aşama HTTPS’e geçerken yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Google Analytics ve Search Console Bağlantısı

Web site sahiplerinin en önemli yardımcıları arasında yer alan Google Analytics ile kullanıcı deneyimini etkileyen faktörleri daha iyi anlayarak site ziyaretçilerinin davranışlarını daha iyi anlayabilir; bu doğrultuda kullanıcı deneyimini optimize edici önlemler alabilirsiniz. Nitekim kullanıcıların deneyimlerini, istek ve taleplerini, rahatsız olduğu durumları analiz edip öngörebilmek ve bu sayede de sitenizi iyileştirmek büyük önem arz eder.

Google Search Console aracılığı ile ise Google arama sonuçlarında web sitenizin nasıl yer aldığını takip edebilir ve bu doğrultuda geliştirmeler sağlayabilirsiniz.

Google Search Console üzerinden yapmanız gerekenler ve temel olarak Search Console’da yer alan alanların ne işe yaradığını, ne amaçla, nasıl kullanılması gerektiğini bu konuda hazırladığımız blog yazılarından öğrenebilirsiniz.

Eski Search Console Rehberi – Yeni Search Console Rehberi

URL Yapısı

İngilizce açılımı ‘Uniform Resource Locator’ olan URL, web sayfalarının isimlendirilme biçimleridir. Her web sayfası kendine has bir URL yapısına sahip olduğundan, URL yapısı SEO çalışmaları kapsamında oldukça önemlidir. URL yapısı genel hatları ile bir web sitesinin SEO performansını şu yönlerden etkilemektedir:

  • URL parametreleri sade ve okunabilir olmalıdır. Anlamsız bir URL parametresi kafa karışıklığı yaratabilir. Anlamlı ise akılda kalıcılığı ve kullanıcının tekrar o sayfaya dönme ihtimalini arttırır.
  • Anlamlı URL’lerin ziyaretçi tarafından faydasıyla eşdeğer olarak, Google’ın ilgili sayfa içeriğine ait özet bilgi çıkarımı da, anlamlı URL’ler sayesinde yapılabilmektedir.
  • SEF URL yapısı kullanılmasıyla beraber anahtar kelimenin yer alması , tıklama oranını ve sıralama sonuçlarına olumlu etkisi bulunmaktadır.
  • URL uzunluğu kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Gereksiz derecede uzun olan URL’ler göz yorar. Kısa ve net URL’ler daha akılda kalıcı olmaktadır. Öte yandan URL’lerin sunulan konu ile ilgili ön izlenim verebilmesi önemlidir. Bu sayede kullanıcı neye tıklayacağını kafasında daha iyi resmedebilir.
  • URL – Title – Description ilişkisine dikkat edilmelidir. Arama sonuçlarında herhangi bir tanesinin kesik bir görüntü oluşturmaması adına uyumlu olmalılardır.
  • URL içerisinde alt çizgi yerine kelimeleri ayırırken tire işaretine yer verilmelidir.
  • Yukarıda anlatılanların aksi özellikleri taşıyan URL yapılarını düzenlemeniz ardından, kırık linklerinizin artmaması ve tarama bütçesi optimizasyonunu doğru yürütebilmeniz için, tüm eski linklerinizi, yeni linklere 301 komutuyla yönlendirmelisiniz.

Title

Başlık etiketi yazdığınız içerikle ilgili hem arama motorlarına hem de kullanıcılarına yazı ile ilgili bir ön izlenim verir. Başlık etiketi SEO açısından bu yüzden oldukça önemlidir. Doğru bir başlık etiketi daha fazla organik ziyaretçiyi o yazıya çeker. Bu yüzden bir yazıya başlık etiketi seçerken dikkat edilmelidir. Konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Google SERP’de listelenen web sayfalarının Title etiketli 50-60 karakter arasında değişmektedir. Google sonuçlarında title etiketlerinde karakter değil pixel cinsinden uzunluk limiti bulunmaktadır. Bu sonuç farklı cihazlar arasında da değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden Title etiketlerinizi oluştururken cihazlar arası canlı önizlemelerle oluşturmanız faydanıza olacaktır.
  • Arama sonuçlarında çıktığından başlık içerisinde mutlaka uygun anahtar kelime ya da kelimelere yer verilmelidir.
  • Başlıklar özgün olmalıdır. Önceki başlıkların kopyası gibi olmamalıdır.
  • Anahtar kelimeleri başlık etiketinde kullanılması mantık çerçevesinde yapılmalıdır. Kullanıcıların kafalarını karıştırmayacak bir forma sahip olmalıdır.
  • Başlık etiketlerinin kelimeleri ‘?’, ‘_’ gibi karakterler yerine ‘-‘ (tire) işareti ile ayrılmalıdır.
  • Başlık içeriği iyi özetlemelidir. Başlığı okuyan kişi o linke tıkladığında ne gibi bir bilgi göreceğini doğru öngörebilmelidir.
  • Başlık etiketlerinde olabildiğince farklı konuları bağlayan bağlaçlar kullanmaktan kaçınmanız faydanıza olacaktır.

Meta Description

Meta description arama sonuçlarında çıkan sayfalar hakkında kısa bilgi veren bir açıklamadır. Sitenin trafiğinin dolaylı yollardan artmasına yardımcı olur. Nitekim arama sonuçlarında başlığın hemen altında yer alan bu kısa açıklama birçok kullanıcı tarafından okunmaktadır. Doğru kullanılması halinde arama sonuçlarında görünen sayfalarının tıklanma oranını arttırıcı etki gösterir. Nitekim hedef kitleniz doğrultusunda vurucu ve doğru meta açıklamaları yazmak onları o sayfaya yönlendirme konusunda daha başarılı olmanızı sağlamaktadır. Tıklanma oranını arttırıcı etkisi sayesinde eğer kullanıcı deneyimi açısından da zengin ve istenilen bilgiler sunuyorsa içeriklerinizin zamanla daha üst sıralara tırmanmasına yardımcı olur.

Meta açıklamaları yazarken ise birçok hususa dikkat edilmelidir. Bunlar arasında meta açıklamalarında ilgili ve önemli anahtar kelimelere yer vermektir. Kullanıcıların aradığı anahtar kelimelere yer vermeniz, ilgili aramalarda o kısmın bold gözükmesini sağlayacaktır ve kullanıcının dikkatini daha fazla çekecektir. Yinelenen meta açıklamalarından kaçınılmalı ve her birinin içerik ya da ürün ile bağlantılı ve orijinal olmasına dikkat  edilmelidir. Öte yandan bu kısımda verilen bilgiler kullanıcılar göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.

H Etiket Optimizasyonu

H etiketlerinin kullanımı teknik SEO açısından bir diğer önemli konudur. H1 etiketi yazının ana başlığında kullanılır. Genel olarak yazılarda bir adet kullanılma kuralı olmakla birlikte, bazı istisnai durumlarda H1 etiketi bir yazıda 2 kez kullanılabilir. H2, H3, H4, H5 ve H6 etiketleri ise yazının alt başlıkları üzerinde dağılır. Bu etiketlerin hiyerarşik bir düzen içerisinde kullanılması gerektiği kuralını unutmamalısınız.

Görsel Optimizasyon

Teknik SEO Kontrol Listesi

Okunabilirlik ve içerik zenginliği açısından web sitelerinde görsel kullanımı epey yaygındır. Ancak bununla birlikte kimi durumlarda teknik SEO açısından problem yaratabilmektedir. Bu yüzden SEO çalışması yapan herkes görsel optimizasyon konusuna eğilmelidir. Görsel optimizasyon için dikkat edilmesi gereken başlıca hususları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Alt Etiketi: Kullanılan görsellerde mutlaka alt tag kullanılmalıdır. Bu arama motorlarının kullandığınız görselleri tararken ne ile ilgili olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Böylelikle arama motorları kullandığınız görselleri daha kolay bir şekilde sınıflandırabiliyorlar.
  • Title Etiketi: Görsellerde başlık etiketi de kullanılmalıdır. Başlık etiketi ziyaretçilere ve arama motorlarına görsel hakkında bilgi verir.
  • Görselin Kalitesi: Kullanılan görsellerin bozuk olmamasına büyük önem gösterilmelidir. Nitekim bozuk görseller özellikle kırık linklerin meydana gelmesinde etkili olabiliyorlar. Bozuk görseller kullanıcı deneyimini de olumsuz etkilediği için arama motorları tarafından da önemsenmektedir.
  • Görselin Ölçüsü: Kullanılan görselin boyutu sitenizin görsel alanı ile aynı boyutta ya da daha düşük olmalıdır. Sitedeki 500×500 olan görsel alanınıza 1600×1000 ölçüsünde bir görsel eklemeniz sayfa açılma hızını olumsuz yönde etkiler.
  • Görselin Boyutu: Kullanılan görsellerin boyutlarının optimize edilmesi bir başka önemli konudur. Büyük boyutta çok sayıda görsel kullanımı site hızını ve dolayısıyla kullanıcı deneyimini zayıflatmaktadır.

Site Haritası

Bir web sitesinin site haritası, tarama bütçesi açısından önem arz eder. Bu harita site üzerinde yer alan tüm URL’leri bünyesinde barındırmalıdır. Nitekim bu harita sayesinde Google örümcekleri sitenizdeki sayfaları daha rahat gezinebilir ve böylelikle daha kolay bir tarama işlemi gerçekleştirir. Bu da Google örümceklerinin daha fazla sayfanızı taramasına ve buna bağlı olarak da tarama bütçenizi optimize etmenize yardımcı olur. Netice itibarıyla da sitenizde yer alan sayfaların Google örümcekleri tarafından indekslenme süreci olumlu yönde etkilenir. Site haritaları ile ilgili SEO açısından yapılan başlıca hatalar ise şu şekildedir:

  • xml dosyasında yer alan format hataları,
  • Site haritasında yanlış sayfalara yer vermek,
  • Sitenin bir haritasının bile olmaması,
  • Site haritasının robots.txt dosyasında gösterilmemesi

Robots.txt Dosyası

robots.txt ise Google örümceklerinin indekslemesini istemediğiniz ya da istediğiniz sayfaları belirtmek için kullanılmaktadır. Ancak bu dosyada yapılan hatalar sayfaların indekslenmesi konusunda problemler yaşamanıza sebebiyet verebilir. Nitekim Google botları tarafından indekslenmesini istemediğiniz sayfaları doğru bir şekilde belirtmezseniz söz konusu sayfalar Google botları tarafından taranır. Böylelikle taranmasını istediğiniz sayfalardan daha az sayıda sayfa taranmış olur ve sitenin tarama bütçesi açısından verimi düşer. Benzer mantıkla taranmasını istediğiniz sayfaları yanlışlıkla engellerseniz söz konusu sayfalar arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına çıkmaz. Robots.txt ile ilgili en yaygın SEO hataları ise aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • txt dosyasının olmaması
  • txt dosyasında yer alan format hataları
  • Taranmasının istenildiği sayfaların yanlışlıkla engellenmesi
  • Taranması istenmeye sayfalar için tarama izni verilmesi

Siteniz için gerekli ve doğru Robots.txt komutlarının Google’a verilmesinin ardından Google Search Console üzerinden ‘URL parametreleri’ kısmına ulaşmalısınız. Ardından Google botlarının indekslemesi ya da indekslememesine ait feedback vermelisiniz.

Robots.txt’nin SEO açısından en önemli işlevi tarama bütçesi optimizasyonu olmakla beraber, backlinkleri rakiplerden gizlemek konusunda da kullanulabilmektedir. Bu konularda daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

.Htaccess Dosyası

Açılımı ‘Hypertext Access’ olan .htaccess, apache gibi ağ sunucularında etkili olan çok amaçlı bir ayar dosyasıdır. Bu dosya üzerinden siteniz üzerinde birçok kısıtlama ve yetki işlemleri yapabilirsiniz. Kodlama bilgisi gerektiren işlemleri barındırır. FTP üzerinden ya da online olarak kendi siteniz ile uyumlu bir .htaccess dosyası oluşturmak suretiyle ulaşabileceğiniz bu dosya ile verebileceğiniz başlıca komutlar aşağıdaki gibidir:

  • SEO uyumlu URL meydana getirmek
  • Dosya ya da klasörleri şifreleyerek engellemek ya da gizlemek
  • Hatalı sayfaları dilediğiniz gibi yönlendirmek
  • İstenmeyen örümcekleri engellemek
  • Görsellerinizin başka sitelerde görünmesini engellemek
  • Verilerin sıkıştırılmasını sağlamak
  • Spamları engellemek
  • IP engellemek
  • Bakım sayfası oluşturmak

Site Hızını Arttırma ve Optimizasyon

Teknik SEO Kontrol Listesi

Site hızını arttırmak kullanıcı deneyimi ve buna bağlı olarak da SEO çalışmaları açısından büyük önem arz etmektedir. Google da kullanıcı deneyimine yüksek önem verdiğinden site hızını arama sonuçları sıralamalarında bir ölçüt olarak kullanmaktadır. Dolayısıyla site hızını arttırarak arama sonuçlarında üst sıralara tırmanma şansınızı arttırabilirsiniz. Web sitenizin hızını arttırmak için birçok yönteme başvurabilirsiniz. Bu yöntemleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Sitenin kaliteli bir sunucu veya hosting’de barınması,
  • CSS, JavaScript, HTML dosyalarında ve görsel optimizasyonu,
  • Tarayıcı Önbellekleme özelliğinin kullanılması,
  • GZIP ve CDN Kullanımı

Site hızınızı azaltan etkenleri tespit etmek ve onları elimine etmek üzere neler yapabileceğiniz öğrenmek için ise Google Lighthouse, Google PageSpeed Tools, GTmetrix ve Pingdom Tools gibi performans analizi sitelerinden faydalanabilirsiniz. Böylelikle buralardan aldığınız geri bildirimler doğrultusunda sitenizi optimize edebilir ve hızını azaltan faktörleri ortadan kaldırarak ya da etkilerini azaltarak site hızınızı arttırabilirsiniz.

SEO ve performans ilişkisine yönelik SEO dünyasının gündeminde yer alan Lighthouse aracı konusunda detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yinelenen İçerik Problemi ve Canonical

Yinelenen içerik, belli bir web sitesi içerisinde aynı ya da benzer içeriklerin yer almasından kaynaklanan bir problemdir. Yani bir bakıma bir sitenin kendi içerisinde meydana gelen kopya içeriklerdir. Genel anlamda kopya içeriğin kapsamı içerisinde yer alır. Ancak kopya içerik SEO açısından daha geniş bir kavramdır. Nitekim kopya içerik, site içi yinelenen bilgi ile birlikte başka sitelerde yer alan yazılarla aynı ya da benzer içeriklerin yer almasını da kapsar. Yani her yinelenen içerik kopya içerik kapsamındayken her kopya içerik yinelenen içerik değildir.

Google, kullanıcı deneyimi açısından orijinal içeriğe büyük önem verdiğinden kopya içerik kapsamına giren yinelenen içeriklerden kaçınılmalıdır.

Web sitenizde yineleniçerik tespit etmeniz halinde, ön plana çıkmasını istediğiniz içeriği belirleyip diğer yinelenen içerikleri canonical etiketi ile ön plana çıkarmak istediğiniz içeriğe bağlamalısınız. Özellikle e-ticaret sitelerinin filtreleme sistemlerinden ve kategori yapılarından doğan yinelenen içerikleri rel=canonical tanımıyla işaretlemelisiniz. Yinelenen içeriklere örnek vermek gerekirse:

Web sitenize ait asıl linklerden birinin “https://www.siteadi.com/triko-elbise” bu olduğunu düşünelim. Buna ait olası yinelenen içerik problemi oluşturacak linkler ise:

  • https://www.siteadi.com/elbise/triko-elbise
  • https://www.siteadi.com/elbise/triko-elbise?sort=p.price&order=DESC
  • https://www.siteadi.com/triko-elbise?sort=p.sort_order&order=ASC&limit=50

Kırık Linkler

Teknik SEO kontrol listesinde yer alan bir başka konu ise kırık linklerdir. Kırık linkler site içi SEO çalışmaları için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Web sitesi büyüdükçe kırık linklerin artma potansiyeli de o derece artmaktadır. Dolayısıyla belli aralıklarla kırık link kontrolü sağlanmalıdır. Kontrol neticesinde sitenizde çıkan kırık link sayısı fazla ise büyük bir probleminiz var demektir. Bu durumun bir problem haline gelmesindeki başlıca sebepler ise şu şekildedir:Teknik SEO Kontrol Listesi

  • Her zaman vurgulandığı gibi arama motorları kullanıcı deneyimine büyük özen göstermektedir. Kırık linkler kullanıcı deneyimini zayıflatıcı niteliğe sahiptir. Nitekim kullanıcı görmek istediği bilgiye erişememiş olur.
  • Kırık linklere denk gelinmesi kullanıcıların sitenizin eski bilgilerden meydana geldiğini ve düşük kaliteli olduğunu düşünmesine sebebiyet verebilir.
  • Kullanıcı deneyimini zayıflatıcı etkisi de site trafiğinde azalma meydana getiren unsurlar arasında yerini alır.
  • Google örümcekleri kırık linkleri boşuna ziyaret etmiş olur. Bu da tarama bütçenizin boşuna harcanmasına sebebiyet verir. Yani indesklenmesi gereken sayfalarınızın bir kısmının indekslenmesini engelleyebilir.

Kırık link konusunun backlinkleri de kapsadığını belirtmekte fayda var. Backlinklerinizin kırık olması site otoritenizi olumsuz etkiler. Bu yüzden aldığınız backlinklerin de kontrolünü dönemsel olarak sağlamalısınız.

HTTP Durum Kodları ve İndeksleme Kontrolü

Teknik SEO Kontrol Listesi

SEO çalışmaları için bilinmesi gereken belli başlı HTTP durum kodları bulunmaktadır. Bilinmesi gereken belli başlı durum kodlarını kısa açıklamaları ile maddeler halinde ele alabiliriz:

  • HTTP Durum Kodu 200: Sorun olmadığı anlamına gelir. Doğru ve ideal bir şekilde işleyen sayfaların göstergesidir.
  • HTTP Durum Kodu 301: Bir URL’nin başka bir URL’ye kalıcı olarak yönlendirilmesi için kullanılan durum kodudur.
  • HTTP Durum Kodu 302: Geçici yönlendirme için kullanılmaktadır. 301 yönlendirmesinde olduğu gibi kullanıcılar ve Google örümcekleri yeni bir linke yönlendirilir. Ancak kalıcı olarak değil, geçici olaraktır. Genellikle sitelerin bakım altına alındığı durumlarda kullanılmaktadır.
  • HTTP Durum Kodu 404: Bu durum kodu tüm internet kullanıcılarının aşina olduğu bir koddur. Nitekim açılmak istenen sayfanın bulunamadığını belirtmektedir. Çoğunlukla kullanıcıları konu ile ilgili başka kaynaklar aramaya iter. Öte yandan bu kod, sayfada oluşan problemin kalıcı mı geçici mi olduğuna dair bir işaret vermez.
  • HTTP Durum Kodu 410: Bu durum kodu, 404 durum kodu ile benzerdir. Ancak 404 durum kodundan farklı olarak bozuk olan sayfanın kalıcı olduğuna işaret eder. Yani 410 kodunun çıktığı sayfalar artık kullanılamaz durumdadır. Bundan dolayı site içi link inşasında 410 kodu veren sayfa ya da sayfalara link verdiyseniz, kaldırmanızda fayda vardır.
  • HTTP Durum Kodu 500: Dahili sunucu hatası olarak adlandırılır. Sayfanın bozuk olmasından ziyade sunucuda bir problem meydana geldiğini işaret eder. Kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilediğinden bu durum koduna sahip sayfaların düzeltilmesi SEO açısından önemlidir.
  • HTTP Durum Kodu 503: Sunucunun kullanılamadığına işaret etmektedir. Bu kod, ilgili sayfayı ziyaret eden kullanıcılara ve Google örümceklerine sayfaya daha sonra olmak üzere tekrar gelmelerini söyler. Sunucu bakımındaki yetersizlikler, sunucudaki aşırı yüklenmeler 503 durum kodunun belirmesinde etkili olan faktörler arasında yer almaktadır.

Bu durum kodlarına hakim olmanız; sitenizi Screaming Frog, DeepCrawl vb. analiz araçlarıyla tarattığınızda sorunları anlamlandırmanız ve çözmeniz konusunda fayda sağlayacaktır.

Web sitenizin Google tarafından dizine eklenmiş sayfalarını ve kapsamdan hariç bırakılan sayfaları kontrol etmenizde fayda vardır. Bu indeksleme kontrolü Google Search Console üzerinden yapılabilir. İndeksleme kontrolü yapılan sitenin toplam sayfa sayısı, indekslenen sayfa sayısından çok büyük olmamalıdır. İndekslenen sayfa sayısının sitenin toplam sayfa sayısından oldukça düşük olması halinde indekslenmeye izin verilmeyen sayfaların incelenmesi ve bu doğrultuda önlemler alınması gerekmektedir.

 

Tarama İstatistikleri ve URL Parametreleri

Teknik SEO Kontrol Listesi

Tarama istatistikleri kısaca belirli bir zaman diliminde Google arama motorunun bir sitede taradığı sayfa sayısıdır. Sitelerin arama sonuçlarındaki sıralamalarını tek başına etkilemez ancak sitelerin ön plana çıkan sayfalarının ne kadar sürede bir taranacağını belirler. Tarama istatistikleri Google Search Console üzerinden görüntülenebilmektedir.

  • Yinelenen sayfaların taranması, sitenin tarama bütçesinin heba olması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla yinelenen içerikler temizlenmelidir. Örneğin, içerik olarak farklı ancak başlık ve meta açıklama bakımından aynı olan iki yazıyı ele alalım. Bu sayfaları düzenleyip doğru yönlendirmelerle düzeltmeniz gerekmektedir. Böylelikle tarama bütçesinin boşa harcanmasının önüne geçme yolunda önemli bir adım atılmış olunur.
  • SEO bakımından kıymetli olmayan ‘Gizlilik politikası’ gibi sayfaların Google örümcekleri tarafından indekslenmesini engelleyebilirsiniz. Böylelikle bu tarz sayfalar yerine SEO açısından kıymetli ancak taranmayan sayfaların taranmasının önünü açar, buna bağlı olarak da tarama bütçesini optimize etmiş olursunuz.
  • Google Search Console üzerinden URL parametrelerinin eklenmesi tarama bütçesini optimize etme açısından önemlidir. Nitekim Google, aynı sayfayı URL parametrelerine ve onlardan bağımsız olarak iki farklı sayfa olarak algılayabilir ve buna bağlı olarak da aynı sayfanin taramasını iki defa yapabilir. Bu açıdan Google Search Console üzerinden kullanılan URL parametrelerinin eklenmesinde fayda vardır.
  • Tarama istatistiklerini iyileştirmek adına kırık linkler ile ilgili de kontrol yapmalısınız. Nitekim linki kırık olan bir sayfanın ulaşılabilir bir sayfa yerine taranması tarama istatiğinizin boşa harcanmasına sebebiyet verir. Bu sebepten dolayı kırık linkleri tespit etmek ve düzeltmek önemlidir.

Engellenen Kaynak Kontrolü

Engellenen kaynak kontrolü sayesinde Google tarafından engellenen görsel, CSS, javascript gibi kaynakların kontrolü Google Search Console’den alınan rapor üzerinden yapılır ve robots.txt dosyası üzerinde yapılan kısıtlamalar ile ilgilidir. Bu rapor sayesinde engellenen kaynaktan dolayı hangi dosya ve sayfalarınızın olumsuz yönde etkilendiğini anlayabilirsiniz. Google Search Console üzerinde yer alan bu kontrol kaynağı, indekslenmesi gereken sayfalar için oldukça önemlidir. Nitekim Google örümcekleri dönemsel olarak sitenizi ziyaret ettiğinde kaynaklarda sorun olursa söz konusu sayfaların tarama işlemleri sağlıklı yapılamaz. Bundan dolayı da taraması yapılmayan sayfalar Google dizinine eklenemezler. Engellenen kaynak kontrolü ile de bu durumun önüne geçmiş olursunuz.

Yapılandırılmış Veri – Structured Data

Yapılandırılmış veri kısaca bir web sitesinin sayfalarını arama motorları nezdinde daha anlamlı hale getiren kodlar bütünüdür. Kullanılan kodlar arama motorları tarafından okunur ve sonuçlar bu doğrultuda gösterilmeye başlanır. Farklı temalara sahip site türevleri için yapılandırılmış veri türleri bulunmaktadır. Bunlara film ve müzik üzerine yazılar yazılan bir web sitesinden örnek verebiliriz. Örneğin, ‘2018 yılının en iyi filmleri’ başlıklı bir yazı yapılandırılmış veri haline getirildiğinde Google arama sonuçlarında daha çarpıcı olarak gözükecektir.

Teknik SEO Kontrol Listesi

Tüm bunlarla birlikte her yapılandırılmış veri için Google tarafından zengin içerik oluşturulmamaktadır. Burada web site yöneticisine düşen görev her uygun içeriğe yapılandırılmış veri eklemek ve Google’ın değerlendirmesine bırakmaktır. Tek bir veri işaretlemesinde öne çıkan zengin içerik bile, o sayfaya ait tıklama oranlarını ve buna bağlı olarak da sitenin genel ziyaretçi sayısını arttırma kapasitesine sahiptir.

AMP – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar

AMP, bir web sitesindeki içeriklere mobil cihazlar üzerinden daha hızlı erişilebilmesi adına kullanılan bir çeşit kodlama yöntemidir. İngilizce’de açılımı ‘Accelerated mobile pages’ iken; Türkçe’de ‘Hızlandırılmış mobil sayfalar’ anlamına gelmektedir. AMP yapılandırılmasının kullanılması ile birlikte ilgili siteye mobil cihazlar üzerinden daha hızlı bir erişim şansı sunulur. Buna ek olarak site sunucusuna trafik kolaylığı sağlamaktadır. Bu faydalarına baktığımızda AMP web siteler için oldukça önemlidir. Nitekim kullanıcı deneyimini arttırmada oldukça faydalı olur ve bildiğiniz üzere kullanıcı deneyimi, arama motorları tarafından en çok önemsenen konudur.

Tüm bunlara ek olarak mobil internet kullanımının giderek yükseldiği günümüzde, mobi cihaz üzerinden sitenize erişim ne kadar yavaş olursa, trafik kaybınızda o denli fazla olacaktır. Nitekim hızlı açılmayan siteler daha sayfa henüz yüklenmeden kullanıcılar tarafından terk edilebilmektedir. Bu da SEO açısından oldukça olumsuz bir durum ortaya çıkarır.

Wordpress sitelere AMP kurulumu hakkında içeriği okumak için aşağıdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.

Teknik SEO Araçları

Teknik SEO konumuzun sonuna gelmişken, genel olarak anlattığımız konularda en büyük yardımcınız Google Search Console aracı olmakla beraber, bu aracın yanı sıra kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz diğer teknik SEO araçlarını öğrenmek için aşağıdaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir