Yazı İçeriği
Bu haftaki blog yazımızda sizlerle uluslararası lojistik firmaları için SEO ve dijital pazarlama stratejilerini paylaşmaya karar verdik.
Uluslararası Lojistik Hizmeti Veren Firmalar Neden Dijital Pazarlamaya İhtiyaç Duyar?
Farklı ülkeler arasında ürünlerin güvenle taşınmasını sağlayan lojistik firmalarının kendilerini dünyaya duyurması gerekmektedir. Lojistik firmaları tüm ülkelere vermiş olduğu hizmetleri duyurarak müşteri kitlesini arttırmayı hedeflemektedir. Rekabet oranı yüksek olan uluslararası pazarda rakiplerinizden sıyrılarak üst sıralarda yer almaları için dijital pazarlamaya ihtiyaç duyarlar. Dijital pazarlama stratejileri sektör düşünülerek ve pazarın nabzı tutularak ilerletildiği zaman doğru hedef kitleye ulaşım sağlanır ve potansiyel müşterilere ulaşılabilir.
Lojistik Firmaları İçin Web Sitesi
Lojistik için arama motorlarında arama yapan kişilerin karşısına çıkacak olan ilk yer web sitenizdir. Web sitenizde kullanıcılar size dair bütün bilgilere erişmeli ve size güven duymalıdır. İşinizi kaliteli olarak yaptığınızdan emin olmalıdır. Bu yüzden misyon vizyon ve kalite politikası gibi alanların olması önemlidir. Bunun dışında taşıma esnasında kullandığınız ekipmanları tanıtmalısınız. Karayolu taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığı gibi hizmet şekillerinizin varlığından bahsetmelisiniz.
1. Lojistik Firmaları İçin SEO
SEO arama motorlarında rakiplerinizin üstünde yer almanızı ve kullanıcıların ilk olarak size ulaşmasını sağlayan bir dijital pazarlama hamlesidir.
Hangi SEO Stratejisi Kurgulanmalıdır?
Lojistik firmaları dünyanın her bölgesine hizmet verdiği için bu firmalar için Uluslararası SEO stratejisi kurgulanmalıdır. Uluslararası yani Yurtdışı SEO stratejisini lojistik firmalarına uyarladığımız zaman yapılacak çalışmalar şu şekilde ilerlemelidir; ilk olarak hizmet verdiğiniz ülkelerin uzantısına uygun domain (.de, .fr, .ru gibi ) almalısınız. Eğer ki var olan bir siteniz ilgili ülkenin arama motorunda belirli bir konuma gelmiş ise .fr, .de gibi alt domainler açarak ilerlemeniz veya /fr, /de gibi ek sayfalar açarak çalışmalarınızı yürütmeniz sağlıklı olacaktır. Bu aşamadan sonra hizmet ağınıza göre ilgili ülkenin arama motoruna uygun optimizasyon ve tanıtım çalışmalarına yönelmelidir. Örneğin; Irak’tan Türkiye’ye petrol taşımacılığı yapan bir firmaysanız Irak arama motoru olan “Yooz” arama motorunun kriterlerine uygun çalışmalar yürütülmelidir.
SEO Çalışmasında Hangi Kelimeler Seçilmelidir?
Burada dikkat etmeniz gereken nokta hangi ülkeler arasında hizmet sağladığınızdır. Sizin hizmet ağınıza uygun anahtar kelimeler sizi doğru müşterilere ulaştıracaktır. Eğer ki siz yalnızca Türkiye’den Almanya’ya çift yönlü olarak hizmet veriyorsanız bu iki ülkeye yoğunlaşmanız gerekir. ”Almanya Türkiye yük taşımacılığı” , “Almanyaya nakliye yapan firmalar”, “Almanya’dan petrol taşımacılığı” gibi doğrudan müşterilerinizi bulabileceğiniz anahtar kelimeleri seçmelisiniz. Bunların yanı sıra hizmet modelinize uygun olarak “Almanya hava taşımacılığı”, “Almanya kara taşımacılığı” “Almanya deniz taşımacılığı” gibi hizmetinizi öne çıkaran anahtar kelimelere yönelmeniz gerekir.
Müşterinizin arayacağı uzun kelimeden direkt olarak size ulaşması sağlanmalıdır. Bunun için long tail kelimeler kullanılır. “Almanyaya kara taşımacılığı yapan güvenilir lojistik firması” uzun kuyruklu bir anahtar kelimedir. Öncelikli anahtar kelimelerinizin yanı sıra uzun kuyruklu anahtar kelimelerinizle yüksek rekabet oranından sıyrılabilir hem de uzun kuyruklu kelimeler içinde öncelikli anahtar kelimelere yer vererek anahtar kelimenizin gücüne de katkı sağlamış olursunuz. Long tail kelimelerle hem detay aramalarda çıkabilir hem de öncelikli kelimelere katkıda bulunabilirsiniz.
Lojistik Firmaları İçin İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Müşterinin hizmet almadan önce aklına takılan sorulara cevap olacak içerikler oluşturulmalıdır. Lojistik hizmeti almak isteyen kişi taşımacılık sırasında ürünlerinin zarar görmesini istemez. Bu yüzden sizin “Ürün Taşımasını Nasıl Yapıyoruz?” başlığı altında ürünleri nasıl paketlediğiniz, ürün yüklemesini nasıl yaptığınızı kısacası nasıl korunaklı taşıdığınızı anlatarak hizmetinizi anlatan içerikler oluşturulması gereklidir. Bunun yanı sıra firma bazlı içerikler oluşturabilirsiniz. Örneğin “Mobilya Firmaları İçin Lojistik Hizmeti” gibi bir blog yazısı hazırlayarak bu içerikte lojistik hizmetini mobilya sektörü için özelleştirebilir ve yeni bir anahtar kelimeye odaklanarak doğrudan mobilya sektörünü yakalayabilirsiniz.
Lojistik Firmaları İçin Site Dışı Tanıtım Stratejisi Nasıl Belirlenmelidir?
Uluslararası lojistik firmaları için belirlenecek olan backlink mecralarının da hizmet verilen ülkeye uygun olarak seçilmesi doğru kitleye ulaşmada ilk adımdır. Tüm ülkelerin kullandığı ortak sosyal medya hesapları olan Facebook, Twitter, İnstagram vb. hesapların yanı sıra o ülkede yaygın olan sosyal medya platformları da hedeflenmeli ve firma tanıtımları yapılmalıdır. İçerik ve haber sitelerinde hizmetinizi tanıtan yazılar yayınlanmalıdır. Bu çalışmalara ek olarak ülkenin ortak pazaryeri siteleri tespit edilerek hesap açılmalıdır. Örnek verecek olursak üzerinde birçok iş sektörünün yer aldığı sitelerde hesap açılarak hizmet tanıtımları yapılmalıdır. Tüm lojistik firmalarının yer aldığı ortak web sitelerinden sitenize link çıkışı oluşturmak hem SEO açısından hem de müşteriye ulaşmanız açısından size katkı sağlayacaktır.
2. Lojistik Firmaları İçin Sosyal Medya Yönetimi
Lojistik Firmaları İçin Sosyal Medya Gönderileri Nasıl Hazırlanır?
Sosyal medya gönderileri için güven verici içerikler tercih etmelisiniz. Almanya, Irak, Çin gibi ülkelere lojistik desteği sağlıyorsanız. Gönderilerinizde “Türkiye’den Almanya’ya ulaşım sağlıyoruz.” gibi içerikler oluşturarak hizmet alanlarınıza vurgu yapmalısınız. Yükleme esnasında çekilmiş fotoğrafları paylaşarak “İşimizi layıkıyla yapıyoruz.” gibi sloganlarla vurgulayabilirsiniz. Hatta her birimi ayrı ayrı gösteren ve insanlara güven veren videolar oluşturmalısınız. Yapılan seminerlerden görselleri paylaşabilirsiniz. Ulaşım yaptığınız yerlerden lojistik fotoğraflarınızı yayınlayarak “Güvenle ulaştık, ulaştırdık…” vb. sloganlarla paylaşımlar yapmalısınız. Kurul başkanlarının konuk olduğu programlara dair duyuruları hesaplarınızdan yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra yetkili kişilerle birlikte hazırlanmış soru cevap videolarını paylaşarak güncel konulara değinmelisiniz. Örneğin “Türkiye ithalatta nerede?” gibi içerikler üreterek gündeme değinerek potansiyel hedef kitlenizin dikkatini çekmelisiniz.
Lojistik Firmaları İçin Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Belirlenir?
Sosyal medya yönetimi yaparken gönderi çeşitliliğine önem vermelisiniz. Yukarıda sunduğumuz içeriklerin günlere eşit olarak dağıldığından emin olmalısınız. Hedef kitlenizin ilgisini çekecek özel günlerde paylaşım yapmayı unutmamalısınız. Örneğin hedef kitlenizin büyük bir çoğunluğu orta yaşlı erkek iş adamları ise babalar günü kutlamayı es geçmemeniz gereken bir gündür. Genellikle iş insanları ile çalıştığınız için mesai giriş çıkış saatleri gönderilerinizi planlamanız için uygun saatler olacaktır. Hedef kitleniz bakımından LinkedIn ve Facebook gibi mecralara ağırlık vermelisiniz. Bunun yanı sıra Instagram ve YouTube’da es geçilmemesi gereken mecralardır. Özellikle videolu tanıtım içerikleriniz için YouTube ve IGTV gibi alanlara yoğunlaşmalısınız. “#lojistikhizmeti” ve “ithalat” gibi hashtaglere paylaşımlarınızda yer vermelisiniz. Hizmet verdiğiniz ülkeler için ayrı ayrı hesaplar yöneterek ayrı dil desteği ile paylaşım yapmalısınız.
3. Lojistik Firmaları İçin İnternet Reklamları
Google Ads: Lojistik için reklam çalışmaları yürütürken sektörel anahtar kelimelerden yararlanmalısınız. Örneğin; Tekstil firmaları için lojistik gibi bir sektörel kelime ile doğrudan tekstil firmalarını yakalayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ülke bazlı reklam vermelisiniz. “Irak Türkiye lojistik” ve “Irak Türkiye taşımacılık” gibi bölge bazlı anahtar kelimeleri kullanmalısınız. “Havayolu lojistik” gibi ulaşım odaklı anahtar kelimelere de reklam vermelisiniz. Tüm bu anahtar kelimeler için ilgili sayfalara yönlendirme sağlamalısınız. Bunun yanı sıra lojistik firmaları için marka bilinirliği oldukça önemlidir. Geniş kitlelere hitap eden bilinir web sitelerinde ya da haber sitelerinde reklam yayınlamak ihtiyacınız olan bilinirliğe erişmenize giden yolu oluşturacaktır. Bunun yanı sıra yine ithalatla ilgili yayın yapan web sitelerinde bu yazılarda reklamlar vererek doğrudan kitlelere ulaşabilirsiniz.
Sosyal Medya: Ticaret ile ilgilenen insanlar ve iş adamları sizin hedef kitlenizi oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra, tekstil ve inşaat gibi sektörlerle ilgilenenler; ithalat ve ihracat ile ilgilenenler de sizin hedef kitlenizi oluşturur. Reklam içeriklerinizi hazırlarken güven verici içeriklerden yararlanmalısınız. Firmanız için yukarıda da bahsettiğimiz gibi oluşturduğunuz firmanızı tanıtan içerikleri kullanarak tanıtım sağlayabilirsiniz. Doğrudan lojistikle ilgili kişilerin karşısına çıkacağınız için neden sizi tercih etmeleri gerektiğini anlatan içeriklerden yararlanmalısınız. Sektördeki başarılarınızı anlatan içerikler oluşturmalısınız. İşbirliği yaptığınız markaların lojistik sürecini nasıl ilerlettiğinizi anlatan gönderiler ile reklamınızı yapabilirsiniz.
Stratejik SEO dijital pazarlama ajansı lojistik firmaları için hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Stratejilerimizi örneklendirerek yazı boyunca size aktarmaya çalıştık. Fakat unutmamalısınız ki tüm bu stratejiler profesyonel bir şekilde uygulandığında doğru verimi almanızı sağlar. İşletmenizi profesyonel ellere emanet etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.